Witajcie, miękkie kostki kokosowe oblane czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi to kolejna inspiracja na słodki fit deser bez grama cukru! Podstawą podstawą tych ciastek są płatki owsiane, jogurt a także miód. Jeśli chcesz aby deser był bezglutenowy zwróć uwagę aby płatki owsiane nie zawierały glutenu. Natomiast jeśli chcesz aby były wegańskie jogurtu wegańskiego a zamiast miodu na przykład syropu klonowego czy daktylowego. Deser nie zawiera także jajek.
Przygotowanie kokosowej kostki jest bardzo proste i je zabierzecie zbyt dużo czasu. Potrzebujesz zaledwie kilku składników przygotować prosty fit deser. Skusisz się na jedną kosteczkę?
Składniki (forma o wymiarach 20×20 cm)
- 1,5 płatków owsianych
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu/syropu klonowego/daktylowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 100 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 2 łyżeczki oleju kokoswego
- 40 g wiórków kokosowych
Wykonanie
Płatki owsiane zmiel (prawie na mąkę). Następnie wymieszaj je z jogurtem, olejem kokosowym, proszkiem do pieczenia oraz miodem. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° przez około pół godziny.
Upieczone ciasto przestudzić a następnie pokrój na kostki. Czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym polej ciastka a następnie posyp wiórkami kokosowymi. Schowaj do lodówki na około godzina aż czekolada się zastygnie.
Gotowe kostki kokosowa przechowuj w temperaturze pokojowej. TIP: Do masy możesz również dodać bakalie lub orzechy by wzbogacić smak ciastek.
Smacznego!
Weronika.