Witajcie, lekkie wafelki inspirowane wafelkami Knoppers. To połączenie wafli tortowych przełożonych dwoma lekkimi kremami: na bazie jogurtu greckiego oraz kremu orzechowo-czekoladowego. Całości dopełnia czekoladowa polewa. Wafelki są bez dodatku białego cukru! Skusisz się na jednego?:)
Składniki (forma 31×25 cm)
Całość podziel na 15 części: 1 część to 120 kcal w tym: B: 7 g W: 11 g T: 7 g
- 3 wafle tortowe bez cukru
Masa biała
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki ksylitolu
- 12 g żelatyny
- 80 ml gorącej wody
Masa orzechowa
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1,5 łyżki posiekanych orzeszków laskowych
- 1 łyżka ksylitolu
- 200 ml stałej części mleczka kokosowego
Polewa
- 3 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
- 8 kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie
Formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułóż jednego wafla. Jogurt grecki wymieszaj z ksylitolem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie – przestudź. Następnie bardzo powoli wlewaj do masy cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę wylej na wafelka i przykryj drugim waflem. Schowaj do lodówki.
Przygotuj masę orzechową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło orzechowe, ksylitol oraz mleczko kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i połącz z posiekanymi orzeszkami. Masę wylej na wcześniej przygotowane wafle. Przykryj ostatnim trzecim waflem. Schowaj do lodówki najlepiej na całą noce. Na kolejny dzień bardzo delikatnie pokrój ciasto na kwadraty.
Przygotuj polewę. Podgrzej mleko i rozpuść w nim czekoladę. Polej wafelki.
Gotowe wafelki przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Weronika.