Witajcie, pewnie większość z Was zna ciasto malinowa chmurka ale ja korzystając z sezonu na jagody i borówki zrobiłam wersję tego ciasta z wykorzystaniem właśnie tych owoców. Tak powstała jagodowa FIT chmurka.
Ciasto składa się z trzech warstw: biszkoptu, niebieskiej galaretki oraz lekkiego kremu z dodatkiem jagód. Biszkopt zrobiłam na bazie mąki orkiszowej ale możesz ją zamienić na mąkę np. bezglutenową (kukurydzianą). Niebieską galaretkę bez cukru spokojnie znajdziesz w Internecie (o smaku np. jagód) lub użyj zwykłej niebieskiej galaretki z dodatkiem cukru. Do przygotowania kremu wykorzystałam kvarg (jest bardzo gęsty) ale możesz użyć innego gęstego serka np. homogenizowanego. Ciasto jest delikatne i świetnie sprawdzi się w gorące letnie dni!
Składniki (forma o średnicy 20 cm)
Biszkopt
- 4 jajka
- 45 g mąki orkiszowej lub kukurydzianej/pełnoziarnistej
- 2 łyżki jagód
- 3 łyżki ksylitolu
- szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 2 galaretki jagodowe bez cukru (lub borówkowe)
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki borówek lub jagód
Wierzch
- 200 g kvargu lub bardzo gęstego serka naturalnego
- 1 łyżka jagód do masy + 1 łyżka jagód do posypania
- 1,5 łyżki ksylitolu
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol. Następnie dodawaj żółtka – po kolei po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj jagody i całość dokładnie wymieszaj. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Upieczony biszkopt wystudź (w razie konieczności delikatnie zetnij wierzch). Wystudzony biszkopt przełóż do formy (tej samej w której pieczony był biszkopt) wyłożonej folią spożywczą.
Galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu i dosłodź ksylitolem (jeśli użyjesz galaretki z cukrem nie dosładzaj jej). Kiedy zacznie tężeć dodaj borówki/jagody, wymieszaj i wyłóż na spód. Schowaj do lodówki na kilka godzin aż galaretka się stężeje.
Kvarg/serek wymieszaj z ksylitolem i 1 łyżką jagód. Masę wyłóż na galaretkę. Wierzch posyp resztą jagód.
Ciasto dobrze schłodź i przechowuj w lodówce. Dodatkowo wierzch możesz posypać startą czekoladą.
Smacznego!
Weronika.