Witajcie,
tradycyjnie przed weekendem przychodzę do Was z pomysłem na ciasto. Dzisiaj będzie to tarta na owsianym spodzie. Krem to domowy budyń waniliowy. Na wierzchu znajdują się brzoskwinie, które przełamują delikatny smak budyniu.
Składniki
Spód
– 200 g mąki owsianej
– 50 g mąki kokosowej
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 20 g cukru lub słodzika
– 30 g oleju kokosowego
– 1 duża łyżka jogurtu greckiego
– 2 jajka
Budyń
– 2 żółtka
– 2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 3 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo
– 3 duże brzoskwinie
Wykonanie
Spód
Na stolnicę wsypujemy obydwie mąki. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, proszek do pieczenia oraz jajka. Następnie dodajemy jogurt i cukier. Całość dokładnie zagniatamy w kulę. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do ostygnięcia.
Budyń
W rondelku zagotowujemy 1,5 szklanki mleka do którego dodajemy cukier waniliowy. W oddzielnym naczyniu blendujemy żółtka z resztą mleka oraz skrobią ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu.
Budyń wykładamy na przestudzony spód. Pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie gdy budyń będzie już lekko schłodzony układamy na nim pokrojone na kawałki brzoskwinie.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem warto wcześniej wyciągnąć aby spód troszkę zmiękł. To idealne ciasto do kawy i herbaty. Jest bardzo lekkie i delikatne w smaku.
Smacznego!
W.
Zrobiłam gotowy budyń ale przepis na spód kradnę na lata! Dziękuję 🙂
Cieszę się bardzo:)