Domowy MUS kokosowy

Witajcie,
jeśli jesteście fanami kokosa w każdej postaci to zapraszam do wypróbowania mojej propozycji. Dzisiaj jest to mus kokosowy, który idealnie pasuje do naleśników, placuszków ale także jako smarowidło do chleba! Potrzeba tylko kilka prostych składników! Spróbuj!



Składniki:
– 100 g wiórków kokosowych
– 50 g płatków ryżowych
– 150  ml wody
– słodzik lub cukier do smaku


Wykonanie
Wiórki kokosowe moczymy w wodzie (tak by wszystkie były dokładnie pokryte wodą) przez 1-2 godziny.


Między czasie gotujemy płatki ryżowe według proporcji na 50 g płatków przypada 150 ml wody  – do momentu aż powstanie gęsta masa. Pod koniec gotowania dodajemy słodzik wedle uznania. Zostawiamy do wystudzenia.


Następnie odsączmy resztę wody z wiórków (można jej odrobinę pozostawić). Dodajemy wystudzone płatki ryżowe z cukrem i dokładnie blendujemy.


Tak przygotowany mus przechowujemy w lodówce – max 3 dni! Krem jest bardzo kokosowy i delikatny w smaku.


Smacznego!
W.

Polecane

3 Comments

  1. Takie przepisy lubimy najbardziej! 🙂 Rewelacja! 🙂

  2. A ostatnio myślałam nad musem kokosowym… Muszę zapolować na płatki ryżowe (nawet nie wiem, gdzie tego tu szukać i jak to się nazywa w lokalnym języku) – ale mam chęć na zrobienie 🙂

  3. u mnie są na dziale kasz i płatków owsianych itp;)

Dodaj komentarz