Witajcie, tartaletki czyli mini tarty to pyszna opcja na wykorzystanie sezonowych owoców. Ciastka na bazie mąki orkiszowej nie zawierają dodatku białego cukru. Do przygotowania możesz wykorzystać świeże sezonowe owoce takie jak maliny, jeżyny czy borówki. Poza sezonem możesz użyć mrożonych. Dodatek sera sprawia, że tartaletki są kremowe, delikatne smaku a także bardziej sycące. Skusisz się na jedną?
Składniki (4 sztuki) 1 sztuka to: 340 kcal w tym B: 12 g W: 25 g T: 21 g
- 140 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 żółtka
- 2 łyżki ksylitolu
- 70 g masła lub oleju kokosowego
- szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 200 g sera twarogowego
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego
- 0,5 szklanki malin i borówek
Wykonanie
Do miski wsyp mąkę, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Dodaj kawałki masła oraz żółtko. Wszystkie składniki zagnieć aby powstała jednolita masa. 1/3 masy odłóż do posypania wierzchu. Foremki do tartaletek wysmaruj masłem. Dno oraz boki wylep ciastem.
Ser wymieszaj z ksylitolem oraz budyniem – wyłóż na ciasto. Wierzch posyp owocami i kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Upieczone i wystudzone tartaletki możesz dodatkowo posypać zmielonym ksylitolem lub sosem owocowym. Gotowe ciasta przechowuj w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Weronika.