Witajcie, FIT Kopiec Kreta w wersji bezglutenowej! W tej propozycji oprócz bananów do ciasta dodałam jeszcze borówki by deser miał bardziej wakacyjny charakter. Ciasto jest bez glutenu (na bazie mąki kukurydzianej) oraz bez dodatku białego cukru (dla osłody dodałam ksylitol ale możesz go zamienić na inny słodziki np. erytrol).
Masę przygotowałam na bazie serka twarogowego (takiego z wiaderka, ale może być również np. taki w kostce), który musi być on bardzo gęsty. Gdyby masa była za rzadka możesz dodać na przykład śmietan fix. Oprócz borówek możesz również dodać inne owoce takie jak maliny czy truskawki. Skusisz się na porcję?
Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 100 kcal w tym: B: 6 g W: 11,5 g T: 4 g
Biszkopt
- 5 jajek
- 2 łyżki ksylitolu
- 45 g mąki kukurydzianej
- 5 g kakao
- szczypta proszku do pieczenia bez glutenu
Masa
- 250 g sera twarogowego gęstego np. w kosce *
- 2,5 łyżki zmielonego ksylitolu
Dodatkowo
- 1 duży banan
- 3 łyżki borówek
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol a następnie żółtka – po kolei po każdym dokładnie miksując masę. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Całość miksuj tylko do połączenia składników.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudź, zetnij delikatnie wierzch a następnie wyskub środek nie naruszając dna oraz boków ciasta.
Masa
Ser wymieszaj z ksylitolem. *Jeśli ser będzie zbyt rzadki możesz dodać 1 śmietan fix.
Na dno ciasta ułóż pokrojne plasterki banana oraz wysyp 2 łyżki borówek. Wyłóż masę robiąc z niej pagórek. Posyp resztą borówek. Wydłubane wcześniej ciasto drobno pokrusz i posyp bardzo dokładnie wierzch ciasta.
FIT Kopiec Kreta schłodź w lodówce przez minimum 2 godziny. Przechowuj ciasto w lodówce.
Smacznego!
Weronika.