Przepis #312 Malinowe ciasto bez pieczenia FIT (malinowa Princessa)

Witajcie, lekkie puszyste a przede wszystkich dobrze schłodzone ciasto to wymarzony deser na tegoroczne upały. Malinowe FIT ciasto bez pieczenia inspirowane wafelkami Princessa to idealne ciasto na wakacje. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu – musisz tylko poczekać aż dobrze się schłodzi. Do przygotowania użyłam herbatników bez cukru ale możesz wykorzystać także pełnoziarniste. Bazą masy jest ser – u mnie bez laktozy w kostce. Dla osłody ksylitol ale możesz zamienić inny ulubiony słodzik. I oczywiście maliny – najlepsze świeże ale mrożone też się sprawdzą.

Skusisz się na kawałek?:)

Składniki (forma o wymiarach 22xx22 cm)

  • około 24 herbatników (w zależności od wielkości) bez cukru
  • 460 g sera twarogowego (w kostce)
  • 1 małe opakowanie skyru naturalnego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • ½ szklanki malin + maliny do dekoracji

Wykonanie

Na spodzie blachy ułóż pierwszą warstwę herbatników. Ser zblenduj ze skyrem, ksylitolem oraz malinami na gładką masę. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw na kilka minut do lekkiego przestudzenia. Następnie wystudzoną żelatynę bardzo powoli wlewaj do masy serowej cały czas miksując. Połowę masy wyłóż na herbatniki. Wyłóż kolejną porcję herbatników i drugą porcję masy. Wierzch udekoruj malinami. Schłodź w lodówce najlepiej całą noc.

Ciasto cały czas przechowuj w lodówce – zwłaszcza przy takich upałach. Zamiast malin możesz wykorzystać inne sezonowe owoce.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *