Witajcie, lekkie puszyste a przede wszystkich dobrze schłodzone ciasto to wymarzony deser na tegoroczne upały. Malinowe FIT ciasto bez pieczenia inspirowane wafelkami Princessa to idealne ciasto na wakacje. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu – musisz tylko poczekać aż dobrze się schłodzi. Do przygotowania użyłam herbatników bez cukru ale możesz wykorzystać także pełnoziarniste. Bazą masy jest ser – u mnie bez laktozy w kostce. Dla osłody ksylitol ale możesz zamienić inny ulubiony słodzik. I oczywiście maliny – najlepsze świeże ale mrożone też się sprawdzą.
Skusisz się na kawałek?:)
Składniki (forma o wymiarach 22xx22 cm)
- około 24 herbatników (w zależności od wielkości) bez cukru
- 460 g sera twarogowego (w kostce)
- 1 małe opakowanie skyru naturalnego
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- ½ szklanki malin + maliny do dekoracji
Wykonanie
Na spodzie blachy ułóż pierwszą warstwę herbatników. Ser zblenduj ze skyrem, ksylitolem oraz malinami na gładką masę. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw na kilka minut do lekkiego przestudzenia. Następnie wystudzoną żelatynę bardzo powoli wlewaj do masy serowej cały czas miksując. Połowę masy wyłóż na herbatniki. Wyłóż kolejną porcję herbatników i drugą porcję masy. Wierzch udekoruj malinami. Schłodź w lodówce najlepiej całą noc.
Ciasto cały czas przechowuj w lodówce – zwłaszcza przy takich upałach. Zamiast malin możesz wykorzystać inne sezonowe owoce.
Smacznego!
Weronika.