Hej! Gofry to pyszna opcja na FIT przekąskę. Bez problemu przygotujesz je w różnych opcjach: bez dodatku białego cukru, bez pszennej mąki, bez laktozy czy glutenu. FIT gofry możesz podawać z wieloma różnymi dodatkami takimi jak jogurt, serek, świeże owoce czy sosami/kremami bez dodatku cukru. W tym wpisie mam dla Ciebie trzy przepisy na FIT gofry – wszystkie bez dodatku białego cukru!
Orkiszowe gofry z jabłkami
Składniki (6-7 sztuk) 1 sztuka (bez dodatków) to: 219 kcal w tym B: 6 g W: 24 g T: 11 g
- 220 g mąki orkiszowej
- 300 ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 60 g oleju kokosowego lub masła zwykłego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- starte 1 małe jabłko lub ½ dużego
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
- ulubione dodatki
Wykonanie
Olej/masło rozpuść. Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka i wlej mleko oraz lekko przestudzone rozpuszczone olej/masło. Dodaj starte jabłko oraz cynamon. Wszystko zmiksuj mikserem tylko do połączenia składników. Ciasto odstaw na kilka minut a w tym czasie rozgrzej gofrownicę. Ciasto partiami wylewaj na gofrownicę równomiernie rozprowadzając ciasto. Smaż na złocisty kolor ( w zależności od gofrownicy może to być 6-7 minut).
Gofry z niskim indeksem glikemicznym
Składniki (5 sztuk) 1 gofr (bez dodatków) to: 185 kcal w tym B: 4 g W: T: 9 g
- 3 duże jajka
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 200 ml wody
- 3 łyżki oleju np. kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z wodą oraz oliwą. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Na koniec dodaj ubite białka i ponownie delikatnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanej gofrownicy na złocisty kolor. Gofry z niskim ideksem glikemicznym podawaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry bananowe
Składniki (4 sztuki) 1 sztuka (bez dodatków): 311 kcal w tym B: 8 g W: 37 g T: 15 g
- 1 banan (120 g)
- 160 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju kokosowego
- ulubione dodatki
Wykonanie
Banana dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj (możesz również zmiksować przy pomocy miksera). Smaż na rozgrzanej gofrownicy na złocisty kolor. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Weronika.