FIT gofry – trzy przepisy bez dodatku cukru!

Hej! Gofry to pyszna opcja na FIT przekąskę. Bez problemu przygotujesz je w różnych opcjach: bez dodatku białego cukru, bez pszennej mąki, bez laktozy czy glutenu. FIT gofry możesz podawać z wieloma różnymi dodatkami takimi jak jogurt, serek, świeże owoce czy sosami/kremami bez dodatku cukru. W tym wpisie mam dla Ciebie trzy przepisy na FIT gofry – wszystkie bez dodatku białego cukru!

Orkiszowe gofry z jabłkami

Składniki (6-7 sztuk) 1 sztuka (bez dodatków) to: 219 kcal w tym B: 6 g W: 24 g T: 11 g

  • 220 g mąki orkiszowej
  • 300 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 60 g oleju kokosowego lub masła zwykłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • starte 1 małe jabłko lub ½ dużego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • ulubione dodatki

Wykonanie

Olej/masło rozpuść. Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka i wlej mleko oraz lekko przestudzone rozpuszczone olej/masło. Dodaj starte jabłko oraz cynamon. Wszystko zmiksuj mikserem tylko do połączenia składników. Ciasto odstaw na kilka minut a w tym czasie rozgrzej gofrownicę. Ciasto partiami wylewaj na gofrownicę równomiernie rozprowadzając ciasto. Smaż na złocisty kolor ( w zależności od gofrownicy może to być 6-7 minut).

Gofry z niskim indeksem glikemicznym

Składniki (5 sztuk)  1 gofr (bez dodatków) to: 185 kcal w tym B: 4 g W: T: 9 g

  • 3 duże jajka
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oleju np. kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z wodą oraz oliwą. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Na koniec dodaj ubite białka i ponownie delikatnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanej gofrownicy na złocisty kolor. Gofry z niskim ideksem glikemicznym podawaj z ulubionymi dodatkami.

Gofry bananowe

Składniki (4 sztuki) 1 sztuka (bez dodatków): 311 kcal w tym B: 8 g W: 37 g T: 15 g

  • 1 banan (120 g)
  • 160 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju kokosowego
  • ulubione dodatki

Wykonanie

Banana dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj (możesz również zmiksować przy pomocy miksera). Smaż na rozgrzanej gofrownicy na złocisty kolor. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Weronika.

Polecane