Przepis#340 Bezglutenowy pomarańczowy torcik (Princessa Dark Orange)

Witajcie, pachnący pomarańczą bezglutenowy torcik inspirowany wafelkami Princessa Dark Orange. Bazą jest biszkopt na bazie mąki kukurydzianej ale możesz ją zamienić na mąkę kokosową lub migdałową. Masa to połączenie serka homogenizowanego ze startą skórką pomarańczową, która nadaje aromat oraz smak ciastu. By masa z serka homogenizowanego była gęsta dodaje do niej mąkę kokosową czyli zmielone wiórki kokosowe ale możną ja zamienić na mąkę migdałową a nawet żelatynę w odpowiednich proporcjach. Dla fanów pomarańczy ten torcik będzie idealny!

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego

Masa

  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżeczki mąki kokosowej lub migdałowej
  • 1,5 łyżki ksylitolu

Dodatkowo

  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki posiekanych migdałów

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec dodaj ksylitol oraz żółtka – po kolei po każdym dokładnie miksując. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Zmiksuje tylko do połączenia składników. Masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Pozostaw do wystudzenia a następnie przekrój na trzy części.

Masa

Serek homogenizowany przełóż do miseczki. Dodaj mąkę kokosową, ksylitol oraz startą skórkę pomarańczową. Odstaw na kilka minut. Na talerzu/desce ułóż pierwszy krążek ciasta, wyłóż 1/3 masy i równomiernie rozprowadź. Ułóż kolejny krążek i ponownie wyłóż kolejną 1/3 masy i rozprowadź. Przykryj ostatnim krążkiem. Resztą masy udekoruj wierzch oraz boki tortu. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz olej kokosowy. Wierzch ciasta posyp siekanymi migdałami oraz skórką pomarańczową. Polej polewą. Schłodź ciasto w lodówce przez około 1-2 godziny.

Aby podbić pomarańczowy smak ciasta skórkę pomarańczową możesz również dodać do biszkoptu. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz