Witajcie, prosty i szybki deser dla fanów ciasteczek Oreo czyli tartaletki Oreo. Delikatne tartaletki na bazie mąki orkiszowej z lekkim kremem przygotowanym z serka homogenizowanego. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo nadaje całemu deserowi smaku! Skusisz się na jedną?
Składniki (2-4 tartaletki)
- 70 g mąki orkiszowej
- 1 żółtko
- 1 łyżka ksylitolu
- szczypta proszku do pieczenia
- 35 g masła lub oleju kokosowego
Masa
- 200 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 łyża ksylitolu
- 1 łyżka mąki kokosowej (zmielonych wiórek kokosowych)
Dodatkowo
- 2 ciastka Oreo
Wykonanie
Do miski wsyp mąkę, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Dodaj kawałki masła oraz żółtko. Wszystkie składniki zagnieć aby powstała jednolita masa. Wyłóż foremki do tartaletek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut. Wystudź. Serek homogenizowany wymieszaj z mąką kokosową oraz ksylitolem. Tak przygotowaną masę udekoruj tartaletki. Wierzch posyp kawałkami ciasteczek Oreo.
Tartaleki możesz również udekorować startą czekoladą lub posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Weronika.
Kocham wszystko co ma w nazwie Oreo 😉