Witajcie, lekki sernik inspirowany czekoladkami Kinder Czekolada. Kakaowy spód to powstał między innymi z herbatników, żółtek oraz kakao i mleka. Masa serowa to połączenie sera twarogowego oraz jogurtu naturalnego. A całość została polana pyszną czekoladową polewą. Wierzch możesz również udekorować kawałkami czekoladek Kinder. Sernik jest bardzo lekki i delikatny. Idealny na deser lub drugie śniadanie a do tego bogaty w białko! Spróbujesz?
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Spód
- 50 g herbatników bez cukru/pełnoziarnistych
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
- 2 łyżki ksylitolu
Masa
- 250 g sera twarogowego w kostce
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 białka jajka
- 3 łyżki ksylitolu
Polewa
- 4 kostki gorzkiej czekolady min 70%
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Wykonanie
Spód
Herbatniki pokrusz i zblenduj z żółtkami, ksylitolem, kakao oraz mlekiem na gładką masę. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Masa
Białka ubij na sztywną pianę. Ser, jogurt, budyń oraz ksylitol zblenduj na gładką masę. Dodaj ubite białka delikatnie łącząc wszystkie składniki za pomocą łyżki. Masę przelej na spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 min. Następnie wyłącz piekarnik ale nie otwieraj go zostawiając sernik na około pół godziny. Następnie wyciągnij ciasto i zostaw do ostudzenia. Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść czekoladę oraz olej kokosowy. Polej ciasto.
Wierzch ciasta możesz posypać startą czekoladą lub orzeszkami. Sernik przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Weronika.
Największym wyzwaniem byłoby zapewne niezjedzenie całego tortu na raz! 😀
Ciacho prezentuje się znakomicie, więc aż ciężko sobie wyobrazić, jak dobrze musi smakować – zwłaszcza dla miłośnika kinderowych słodyczy 🙂