Przepis #181 Czekoladowy tort – bez mąki, glutenu i białego cukru

Witajcie,
delikatny w smaku i rozpływający się w ustach czekoladowy tort bez grama mąki? Tak to możliwe:)

czy jest tutaj ktoś kto nie lubi czekolady? Zwłaszcza gorzkiej:) Kiedyś nie lubiłam tej wersji czekolady (mleczna stała u mnie na pierwszym miejscu:)) ale od kiedy pozmieniałam trochę w swoim menu polubiłam się z gorzką czekolada a zwłaszcza tą powyżej 70 % zawartości kakao, które jest jednym z głównym składników mojego dzisiejszego wypieku. Czekoladowy tort powstał bez mąki, bez glutenu i bez białego cukru (choć słodzik możecie dać dowolny). Głównym składnikiem biszkoptu jest fasola, która w połączeniu z pozostałymi dodatkami jest praktycznie niewyczuwalna (potwierdza to mój mąż, który z fasolą w takiej postaci za bardzo się nie lubi:)) Ale.. dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Zapraszam:)

Wartości odżywcze na porcję (12 porcji): 145 kcal w tym: B: 7 g; W: 15 g; T: 6 g. 


Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
Biszkopt
– 2 puszki czerwonej fasoli
– 2 duże banany
– 3 jajka
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
Masa
– 250 g serka ricotty/twarogowego 
– 2 łyżki jogurtu greckiego (gdy nasz ser nie jest zbyt gęsty jogurt można pominąć)
– 2 – 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
– 1- 2 łyżki kakao
Polewa
– 50 g gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego



Wykonanie
Biszkopt
Fasolę odsączmy z wody i opłukujemy. Przekładamy do miski, dodajemy banany i dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajka, sodę oraz kakao i nasze słodzidło. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
Masa
Ser miksujemy razem z jogurtem oraz słodzidłem. Można odłożyć 2-3  łyżki masy do ozdoby. Do reszty masy dodajemy kakao. I dokładnie miksujemy do połączenia składników. 
Tak przygotowaną masę (z tej części także zostawiamy 1-2 łyżki masy kakaowej) wykładamy na pierwszy krążek naszego ciasta. Przykrywamy drugim i delikatnie smarujemy wierzch oraz brzegi. 
Polewa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy nasze ciasto. Kiedy polewa delikatnie przestygnie z pozostawionej białej masy robimy dekoracje.


Tort najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce. Do zrobienia ciasta warto użyć dobrego jakościowo kakao oraz czekolady. Zamiast zwykłego sera lub ricotty można użyć mascarpone co jest nieco bardziej kaloryczne.


Smacznego!

Weronika 

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *