przepisy

Przepis#278 Bezglutenowy tort z dynią i masą orzechową

Witajcie, aromatyczny tort dyniowy z dodatkiem masy orzechowej to kolejna propozycja na jesienny deser. Do przygotowania biszkoptu użyłam mąki kukurydzianej (możesz ją zamienić na np. kokosową) dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Do masy biszkoptowej dołożyłam odrobinę startej dyni – dodaj nie więcej niż 1 – 1,5 łyżki ponieważ ciasto może być zbyt mokre a nawet może wyjść zakalec (smak dyni jest praktycznie niewyczuwalny). Obowiązkowo dosypałam także cynamon. Masę możesz zrobić z sera twarogowego (takiego w kostkach) lub serka mascarpone. Do masy możesz dodać dowolne orzeszki – ja użyłam włoskich bo akurat takie miałam pod ręką:) Wierzch możesz udekorować w dowolny sposób: reszta masy, starta czekolada czy cynamon.

Skusisz się na kawałek?:)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bez glutenu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki ksylitolu/miodu/syropu klonowego
  • 1,5 łyżki startej dyni

Masa

  • 250 g sera twarogowego w kostce lub mascarpone
  • 2 łyżki  masła orzechowego
  • 3 ksylitolu/miodu

Dodatkowo

  • 5 orzechów włoskich
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek  i ubij (białka) na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp ksylitol. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną/proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj startą dynię i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po upieczeniu zostaw w piekarniku do wystudzenia. Wystudzony biszkopt podziel na dwie lub trzy części (w zależności od wysokości ciasta).

Masa orzechowa

Ser twarogowy lub mascarpone zmiksuj z masłem orzechowym oraz ksylitolem. Odłóż 1/3 masy do dekoracji ciasta. Pozostałą część wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi.

Na talerzu lub paterze ułóż pierwszy krążek tortu. Wyłóż ½ pozostałej masy. Pzykryj drugim krążkiem i posmaruj resztą masy z orzeszkami. Przykryj trzecim krążkiem i posmaruj odłożoną masą bez orzeszków. Uwaga! Jeśli dzielisz biszkopt na dwie części wtedy do przełożenia tortu użyj całej masy z orzechami.

Wierzch udekoruj startą czekoladą.

Ciasto najlepiej schłodzić przed podaniem przez 2-3 godziny.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *