przepisy

Przepis #277 FIT Sernik z jabłkami i kruszonką

Witajcie, połączenia dwóch ciast – sernika i szarlotki dało bardzo smaczny rezultat czyli sernik z jabłkami i kruszonką. Dość nietypowe połączenia dało efekt, który zasmakował wszystkim w mojej rodzinie. Taki deser jest idealny zwłaszcza jesienną porą. Kruszonka i spód to ciasta na bazie mąki orkiszowej – zrobisz ją w jednej misce! Do masy serowej wykorzystałam ser twarogowy w kostkach bez laktozy (ser z wiaderka będzie tutaj zbyt rzadki). I oczywiście jabłko – koniecznie musi być twarde ponieważ będzie mniej wodniste. Nie może zabrakną najważniejszego czyli cynamonu, który nadaje wyjątkowy jesienny aromat naszemu ciastu.

Częstujecie się przepisem:)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód+ kruszonka

  • 140 g mąki orkiszowej
  • 70 g prawdziwego masła lub oleju kokosowego w stałej formie
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 460 g sera twarogowego w kostkach
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu/miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Dodatkowo

  • 1 duże twarde jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • zmielony ksylitol do dekoracji

Wykonanie

Spód+ kruszonka

Masło miksuj przez kilka minut. Ciągle miksując dodaj ksylitol. Następnie dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj aż powstanie zbite ciasto. 2/3 ciasta wyłóż na spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy. Z pozostałego ciasta zrobisz kruszonkę.

Masa serowa

Ser zmiksuj z jogurtem na gładką masę. Wsyp ksylitol oraz wbij kolejno jajka po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp budyń i miksuj jeszcze przez kilka minut do całkowitego połączenia składników. Masę serową wylej na spód.

Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Ułóż na serowej masie a następnie posyp cynamonem. Wierzch posyp kruszonką czyli resztą ciasta, które zostało.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw jeszcze w nim ciasto na około godzinę do wystudzenia (nie otwieraj w tym czasie piekarnika, żeby sernik nie upadł).

Wystudzone ciasto możesz udekorować zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *