Witajcie, połączenia dwóch ciast – sernika i szarlotki dało bardzo smaczny rezultat czyli sernik z jabłkami i kruszonką. Dość nietypowe połączenia dało efekt, który zasmakował wszystkim w mojej rodzinie. Taki deser jest idealny zwłaszcza jesienną porą. Kruszonka i spód to ciasta na bazie mąki orkiszowej – zrobisz ją w jednej misce! Do masy serowej wykorzystałam ser twarogowy w kostkach bez laktozy (ser z wiaderka będzie tutaj zbyt rzadki). I oczywiście jabłko – koniecznie musi być twarde ponieważ będzie mniej wodniste. Nie może zabrakną najważniejszego czyli cynamonu, który nadaje wyjątkowy jesienny aromat naszemu ciastu.
Częstujecie się przepisem:)
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Spód+ kruszonka
- 140 g mąki orkiszowej
- 70 g prawdziwego masła lub oleju kokosowego w stałej formie
- 2 żółtka
- 2 łyżki ksylitolu
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 460 g sera twarogowego w kostkach
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki ksylitolu/miodu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo
- 1 duże twarde jabłko
- 2 łyżeczki cynamonu
- zmielony ksylitol do dekoracji
Wykonanie
Spód+ kruszonka
Masło miksuj przez kilka minut. Ciągle miksując dodaj ksylitol. Następnie dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj aż powstanie zbite ciasto. 2/3 ciasta wyłóż na spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy. Z pozostałego ciasta zrobisz kruszonkę.
Masa serowa
Ser zmiksuj z jogurtem na gładką masę. Wsyp ksylitol oraz wbij kolejno jajka po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp budyń i miksuj jeszcze przez kilka minut do całkowitego połączenia składników. Masę serową wylej na spód.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Ułóż na serowej masie a następnie posyp cynamonem. Wierzch posyp kruszonką czyli resztą ciasta, które zostało.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw jeszcze w nim ciasto na około godzinę do wystudzenia (nie otwieraj w tym czasie piekarnika, żeby sernik nie upadł).
Wystudzone ciasto możesz udekorować zmielonym ksylitolem.
Smacznego!