FIT desery na Walentynki – bez dodatku cukru!

Hej! Walentynki to dobra okazja by przygotować słodki deser dla siebie czy dla bliskich osób. Czekoladowe ciasta i torty z kremem, deserki w pucharkach najlepiej z truskawkową galaretka i bitą śmietaną, małe słodkie muffiny, lody z owocami, malutkie bezy lub tradycyjne polskie ciasta, które zawsze smakują. W FIT deserach na Walentynki liczy się by było różowo, słodko, pysznie smakowało i równie apetycznie wyglądało. Znacie przysłowie „przez żołądek do serca”? W tym wpisie przygotowałam trzy propozycje na walentynkowe desery bez dodatku białego cukru. Dlatego nawet jeśli jesteś na diecie nie musisz odmawiać sobie deseru w ten dzień!

Galaretka z jogurtową pianką i truskawkami

Składniki na 2 porcje (szklanki o pojemności 300 ml)

  • 1  opakowanie galaretki truskawkowej (na pół litra wody)
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 20 g żelatyny
  • 160 ml wody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki ksylitolu lub drobnego cukru

Dodatkowo

  • 2 świeże truskawki
  • czekoladowe serduszka do dekoracji

Wykonanie

Galaretkę rozpuść w 0,5 litra gorącej zagotowanej wody. Pozostaw do przestudzenia. Następnie wlej po szklanek pokrywając około ¼ części. Szklanki włóż do zamrażalnika by galaretka zgęstła. W tym czasie przygotuj jogurtową piankę. Jogurt zmiksuj z ksylitolem lub cukrem. W rondelku podgrzej 160 ml wody ale nie doprowadzaj do zagotowania. Rondelek zdejmij z palnika i rozpuść w nim żelatynę. Pozostaw na kilka minut do przestudzenia. Następnie bardzo powoli wlewaj żelatynę do masy jogurtowej cały czas miksując na najniższych obrotach. Gotową masę podziel na dwie części. Jedną z nich wymieszaj z kakao. Kakaową masę wyłóż do szklanek na galaretkę i ponownie schowaj do zamrażalki aż masa się zetnie. Białą masę pozostaw na blacie i od czasu do czasu zamieszaj. Następnie wylej ponownie galaretkę i schowaj do zamrażalnika. Kiedy galaretka się zetnie wyłóż białą masę. Schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj deser świeżymi  truskawkami oraz czekoladowymi czekoladkami.

Różowe Tiramisu

Składniki (2 porcje)

  • opakowanie biszkoptów bez cukru
  • 4 łyżki sera mascarpone
  • opakowanie jogurtu greckiego 200 ml
  • 2 łyżki miodu
  • 6 mrożonych truskawek
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody

Dodatkowo

  • 1 łyżeczka kawy do dekoracji lub starta gorzka czekolada

Wykonanie

Zaparzamy kawę. Na dnie kubeczków układamy w całości lub pokruszone biszkopty. Skrapiamy kawą. Ser mascarone miksujemy z jogurtem, miodem oraz rozmrożonymi truskawkami, które delikatnie puściły sok. 2-3 łyżki masy wykładamy na biszkopty. Układamy kolejną warstwę biszkoptów. Ponownie skrapiamy kawą. Wykładamy kolejną część masy. Czynność powtarzamy do aż zostanie wypełniony cały kubeczek. Wierzch dekorujemy wedle uznania – na przykład kawą lub startą gorzką czekoladą.

Ciasteczko Brownie z frużeliną truskawkową (bez glutenu)

Składniki (4 sztuki)

Ciasto

  • 200 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 40 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 170 ml oleju kokosowego

Frużelina truskawkowa

  • 180 g mrożonych truskawek
  • 50 ml wody
  • 1,5 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżka zimnej wody + 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody + 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo

  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżeczki startej czekolady

Wykonanie

Ciasto: w rondelku rozpuść czekoladę oraz olej. Przestudź. Jajka zmiksuj z ksylitolem a następnie wymieszaj z przestudzoną czekoladą. Na koniec wsyp wszystkie mąki i wymieszaj. Masę przelej do formy (24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 35 minut. Wystudź.

Z ciasta wykrój 4 koła przy pomocy formek lub szklanki. Na wierzchu dookoła każdego ciastka wyciśnij za pomocą rękawa cukierniczego serek wymieszany z ksylitolem (tworząc wianek, gniazdko dla frużeliny).

Frużelina: lekko rozmrożone truskawki przełóż do rondelka i zalej wodą. Gotuj aż owoce puszczą sok i staną się miękkie, możesz je rozgnieść widelcem. Do gotujących się truskawek wlej wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i mieszaj aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj wodę wymieszaną z żelatyną. Frużelinę lekko przestudź a następnie wyłóż na ciastka.

Smacznego!

Weronika.

Polecane