Ramen – z czym i jak to się je?

Ramen to danie z kuchni japońskiej zyskuje ostatnio na popularności i staje się co raz chętniej wybierane przez pasjonatów jedzenia. Choć to danie kuchni japońskiej zostało ono przywiezione do Japonii przez chińskich imigrantów. Nazwa pochodzi od rodzaju sprężystego makaronu zwanego ramen (w Japonii nazywanego również chińskim makaronem). Czym zatem jest ramen i jak go się serwuje?

Czym dokładnie jest Ramen?

Odmian tego dania jest całkiem sporo i tak naprawdę każdy region Japonii ma swoją wersję. Podstawą dania jest nieprzyprawiony wywar gotowany najczęściej na kościach wieprzowych (dzięki czemu każdy sam może go doprawić wedle upodobań). Pozostałe dodatki zależą od upodobań oraz rodzaju i mogą to być na przykład: kawałki mięsa wieprzowego, cebulka, suszone grzyby, sos sojowy, kiełki, jajko, kukurydza czy inne warzywne dodatki. W ostatnim czasie na popularności zyskuje również ramen w wersji wegetariańskiej. Wśród najpopularniejszych odmian ramenu wymienia się: Shoyu (klasyczna wersja z wywarem gotowanym na kościach wieprzowych); Shno (łagodniejsza wersja); wegański; miso (przyprawiony pastą miso); Tonkotsu (wywar również powstaje na bazie kości wieprzowych, ale o mlecznym kolorze). Bez względu jednak na rodzaj ramenu i dodatków jakich użyjemy do jego przygotowania ważne jest to, jak danie zostanie podane.

Serwowanie ramenu

Danie powinno się jeść na ciepło, ponieważ kiedy wystygnie makaron zrobić się kleisty i nie przyjemny w konsystencji. Jedzenie ramenu zaczynamy od zjedzenia dodatków a następnie pijemy wywar. Do zaserwowania ramenu wykorzystaj miski do serwowania. Miski do ramenu występują w wielu różnych wzorach i kolorach, dlatego każdy znajdziesz naczynie odpowiednie dla siebie oraz wnętrza swojej kuchni czy jadalni. Dobrym wyborem są ceramiczne miski, które długo podtrzymują ciepło oraz są trwałe. Tradycyjnie ramen je się przy pomocy pałeczek. Wyjątkiem jest ramen miso, do którego używa się specjalnie wyprofilowanej łyżki (wyglądem odmiennej do naszej stołowej łyżki do zupy).

Choć ramen pochodzi z odległych krain Japonii z powodzeniem zadomowił się w europejskich kręgach. Ramen to rodzaj zupy, której przygotowanie jak i podanie może być swego rodzaju rytuałem. Ilość odmian ramenu sprawia, że każdy znajdzie smak dla siebie lub spróbuje nowych smaków.  Dlatego warto zwrócić uwagę na sposób jego podania. Z pewnością warto zaopatrzyć się w ceramiczne miski do serowania ramenu i cieszyć się smakiem aromatycznej, rozgrzewające zupy podanej w pięknym naczyniu.

*materiał sponsorowany

Polecane