FIT Donaty – 3 przepisy na oponki bez cukru

Hej! Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi korkami! To idealny moment by oprócz pączków spróbować innych pysznych wypieków takich jak oponki. W tym wpisie przygotowałam trzy propozycje na FIT Donaty bez dodatku białego cukru. Wszystkie opcje są pieczone. Dodatkowo takie oponki są mniej kaloryczne niż w wersji smażonej.

FIT Donuts czekoladowe

Składniki ( 5 sztuk) 1 sztuka to: 272 kcal w tym: B: 5 g W: 23 g T: 19 g

  • 125 g mąki orkiszowej jasnej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kyslitolu
  • 50 ml oleju np. kokosowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru

Dodatkowo

  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 kostki startej czekolady do posypania

Wykonanie

Jajka wbij do miski i wymieszaj z olejem oraz ksylitolem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekaj. Do mieszanki oleju oraz jajek dodaj mieszankę mąki – wymieszaj. Wsyp posiekaną czekoladę i wymieszaj. Masę przelej do formy na donuts wysmarowanej olejem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu wystudź.

Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Maczaj wystudzone donuts w polewie z jednej strony. Następnie posyp startą czekoladą.

FIT Donuts marchewkowe

Składniki (4 szt)

1 sztuka to: 326 kcal B: 10,5 g W: 30 g T: 18,5 g

  • 125 g mąki orkiszowej
  • 1 marchewka
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ksylitolu

Polewa

  • 30 g białej czekolady bez cukru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka posiekanych orzeszków
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej

Wykonanie

Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajka zmieszaj z olejem oraz ksylitolem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Suchą mieszankę dodaj do mokrych składników. Na koniec dodaj startą marchewkę. Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do foremki na donaty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min (aż zbrązowieją).

Przygotuj polewę: czekoladę roztop z olejem w kąpieli wodnej. Zanurz w polewie donuty z jednej strony. Posyp posiekanymi orzeszkami i skórką cytrynową.

Wegańskie donaty

Składniki (6 sztuk) 1 sztuka to: 165 kcal w tym: B 4 g W: 35 g T: 1 g

  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 80 g ksylitolu/erytrolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml napoju roślinnego
  • 160 g startego jabłka

Polewa

  • 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
  • 2 łyżeczki śmietany 30%

Wykonanie

W miski wsyp mąkę ziemniaczaną, orkiszową, proszek do pieczenia oraz ksylitol/etytrol – wymieszaj. Jabłko zblenduj z napojem roślinnym na gładką masę. Następnie dodaj do produktów sypkich i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do formy na donaty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Wystudź.

Przygotuj polewę: czekoladę oraz śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej donaty.

Smacznego!

Weronika.

Polecane