Przepis#369 FIT Sernik z brzoskwiniami

Witajcie, aromatyczny sernik z brzoskwiniami to przepis, które nie może zabraknąć latem! Herbatnikowy spód, masa serowa na bazie sera twarogowego oraz jogurtu greckiego z dodatkiem kawałków brzoskwini a na wierzchu pyszna kruszonka – to połączenie idealne! Jeśli chcesz by Twoje ciasto było bez laktozy użyj serka oraz jogurtu bez laktozy. Sernik jest bardzo delikatny i najlepiej smakuje dobrze schłodzony w lodówce.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Sernik podziel na 8 części. 1 porcja to: 190 kcal w tym: B: 11 g W: 19,5 g T: 7 g

Spód

  • 50 g herbatników/ciasteczek bez cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego

Masa serowa

  • 250 g sera twarogowego chudego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35 g)
  • 2 białka jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 brzoskwinia

Kruszonka

  • 70 g mąki orkiszowej
  • 35 g prawdziwego masła
  • 1 łyżka ksylitolu

Wykonanie

Spód

Herbatniki/ciasteczka pokrusz. Dodaj żółtka oraz mleko i zmiksuj wszystko na gładką masę. Wylej na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Zostaw do wystudzenia.

Masa serowa

Ser, jogurt, budyń oraz ksylitol zmiksuj na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę. Ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Brzoskwinię pokrój w kostkę i dorzuć do serowej masy. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przelej na wcześniej upieczony spód.

Przygotuj kruszonkę. Mąkę, miękkie masło oraz ksylitol zmieszaj (lub za pomocą rozdrabniacza) tak by powstała kruszonka. Posyp ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, nie otwieraj drzwiczek i zostaw w nim sernik na jeszcze około 30-40 minut.

Wystudzony sernik możesz posypać zmielonym ksylitolem lub posypać siekaną czekoladą.

Smacznego!

Weronika.

Polecane