przepisy

Przepis #275 FIT Drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Witajcie, pachnące jabłkami i cynamonem drożdżowe ciasto to idealne zwieńczenie lata i przywitanie jesieni. Drożdżowe ciasto już kilka razy gościło na moim blogu i zawsze spotykało się z dużym entuzjazmem z Waszej strony. Moją wersję ciasta drożdżowego przygotowuję na bazie mąki orkiszowej tortowej (typ 700). Do tego obowiązkowo drożdże, mleko roślinne (może być zwykłe) oraz cukier kokosowy. Przygotowanie takiego ciasta nie zajmuje dużo czasu. Musisz jedynie poczekać około 30 minut aż ciasto wyrośnie oraz około 35 minut dopóki ciasto się upiecze. Na wierzch ciasta ułożyłam lekko twarde jabłka dzięki czemu nie zawierały w sobie dużo wody. Na górze ciasta obowiązkowo znalazł się cynamon i pyszna kruszonka.

Poczęstujesz się kawałek?:)

Składniki (forma keksówka 11 x26 cm)

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 20 g drożdży
  • 130 ml mleka roślinnego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 1 twarde jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka cukru kokosowego

Wykonanie

Do miseczki włóż drożdże. Zalej letnim mlekiem i wsyp 1 łyżkę cukru kokosowego. Zostaw na 10 minut. Do większej miski wsyp mąkę oraz cukru kokosowego. Dodaj żółtka oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wyrabiaj przez kilka minut. Odstaw ciasto na 30 minut to wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wyłóż je do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż pokrojone w kostkę jabłko. Posyp cynamonem. Przygotuj kruszonkę. Masło bardzo dokładnie wymieszaj z mąką oraz cukrem tworząc kruszonkę. Posyp wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

Upieczone po wystudzeniu możesz posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.

Smacznego!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *