Przepis #147 FIT babeczki – bez mąki, jajek, mleka i cukru

Witajcie, 
dzisiaj pomysł na deser z serii “chce mi się coś słodkiego ale nie chce mi się stać w kuchni”. W takich momentach najchętniej sięgamy po gotowe słodycze co niestety może się odbić na naszej sylwetce, dlatego mam dla Was propozycję na szybkie i proste kilku składnikowe muffiny, które robi się dosłownie w 5 minut a po 20 minutach może je jeść! Warto zrobić od razu podwójną porcję bo szybko znikają!

Wartości odżywcze na 100 g: 246 kcal w tym: B: 6,5 g; W: 26 g; T: 12 g. 




Składniki  
– 2 banany
– 60 g masła orzechowego
– 10 g wiórek kokosowych
– 6 daktyli
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie
Daktyle moczymy w gorącej wodzie około 10 minut. Banany rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe oraz wiórki kokosowe. Wsypujemy sodę oczyszczoną oraz odsączone daktyle. Całość ponownie blendujemy. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremek. Na wierzch możemy ułożyć plasterki banana. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 – 25 minut. 



Babeczki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy deser. Do masy można dodać także swoje ulubione bakalie co wzbogaci smak muffinek. 



Smacznego!
W. 

Polecane

1 Comment

  1. Świetny blog, na pewno będę wpadać częsciej! Widać duży potencjał! Zapraszam także na moją stronkę https://lauragotowska446713291.wordpress.com/

Dodaj komentarz