Witajcie, ekspresowe tartaletki to szybki deser, który można zrobić dosłownie 20 minut. Bazą jest oczywiście spód czyli kruche ciasto na mące orkiszowej z dodatkiem prawdziwego masła (możesz zamienić na olej kokosowy), żółtek oraz ksylitolu. Samo pieczenie to tylko 12 minut! Moje ciastka wypełniłam serkiem homogenizowanym o smaku waniliowym słodzonym cukrem trzcinowym – taki serem możesz zrobić sama w domu (wystarczy, że wymieszasz jogurt grecki z odrobiną ekstraktu z wanilii oraz miodem lub ksylitolem). Na wierzch ułożyłam plasterki bananów (możesz użyć dowolnych owoców) i posypałam posiekanymi orzeszkami oraz startą czekoladą.
Lubicie takie ekspresowe przepisy?:)
Składniki (5 sztuk – średnica foremek 10 cm)
Spód
- 140 g mąki orkiszowej
- 70 g prawdziwego masła min 82%
- 2 żółtka
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitola
Masa
- opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (180-200 g)
Dodatkowo
- 1 mały banan
- 1 łyżka posiekanych dowolnych orzeszków
- 1 łyżka startej gorzkiej czekolady
Wykonanie
Spód
Mąkę wsyp do miski. Dodaj kawałki miękkiego masła, żółtka, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wyrób na jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto wyłóż na foremki od tartaletek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut. Po upieczeniu pozstaw na kilka minut do wystudzenia.
Przestudzone tartaletki wypełnij serkiem. Ułóż plasterki banana. Wierzch posyp orzeszkami i czekoladą.
Smacznego!