przepisy

Przepis #287 Bardzo czekoladowe ciasto – wegańskie i bez białego cukru!

Witajcie, pełne kawałków czekolady i kakao aromatyczne ciasto czekoladowe, które w przypadkowy sposób okazało się wegańskie – bez dodatku mleka, jajek oraz białego cukru i białej mąki. Głównym składnikiem jest czekolada. Najlepsza będzie gorzka czekolada bez cukru i dodatku mleka. Dzisiaj znalezienie takiej czekolady nie jest wcale takie trudne. Deser zawiera także dość dużo kakao. Dla osłody wykorzystałam ksylitol ale możesz użyć innego słodzidła – jeśli nie dbasz o to by ciasto było wegańskie możesz użyć na przykład miodu.

Ciasto jest naprawdę bardzo czekoladowe i jestem pewna, że zasmakuje nie jednemu łasuchowi 🙂

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Ciasto

  • 190 g mąki orkiszowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 250 ml wody
  • 5 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego) lub rzepakowego
  • 50 g ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 kostek  gorzkiej czekolady bez cukru

Masa czekoladowa

  • 200 ml mleczka kokosowego (najlepiej stałej części)
  • 80 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki ksylitolu

Polewa czekoladowa

  • 50 g oleju kokosowego
  • 25 g kakao
  • 40 g ksylitolu
  • 2 łyżki mleka roślinnego

Wykonanie

Ciasto

Do jednej miski wsyp produkty sypkie i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj wodę oraz olej. Mokrą mieszankę dodaj do suchych składników. Dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około  30 minut. Po upieczeniu wystudź i przetnij na pół. Jedną cześć ciasta przełóż do formy (tej w której została użyta do pieczenia) wyłożonej folią spożywczą.

Przygotuj czekoladową masę.

Masa czekoladowa

W kąpieli wodnej wymieszaj i rozpuść mleczko kokosowe, masło orzechowe, ksylitol oraz czekoladę. Mieszaj aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę pozostaw do wystudzenia. Kiedy masa zacznie gęstnieć wyłóż ją na wcześniej przygotowany pierwszy kawałek ciasta. Włóż do lodówki na około 20 minut. Następnie przykryj drugim krążkiem ciasta. Ponownie schowaj do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Przygotuj polewę.

Polewa

W rondelku rozpuść olej kokosowy. Dodaj kakao, ksylitol oraz mleko. Mieszaj do połączenia składników. Gotową masą polej ciasto.

Wierzch ciasta możesz dodatkowo posypać startą gorzką czekoladą.  Ciasto najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *