Kolejny post z cyklu “Trzy przepisy na…” a w nim trzy przepisy na letnie obiady pochodzące z ebooka “185 zdrowych jadłospisów: przepisy na wiosnę i lato”, którego premiera miała miejsce w miniony weekend. W ebooku znajdziesz gotowe jadłospisy na 6 miesięcy. Na 383 stronach znajdziesz:
- 185 gotowych jadłospisów – bez białego cukru oraz białej mąki, z opcjami wegańskimi, bez laktozy, bez glutenu czy gotowania; dodatkowo jadłospisy zostały tak przygotowane aby nie marnować produktów dlatego też dania powtarzają się lub składają się z podobnych składników.
- 5 propozycji posiłków na każdy dzień: śniadanie, dwie przekąski, obiad oraz kolację
- dania bazujące na sezonowych produktach (choć, nie tylko)
- każdy jadłospis posiada informację o kaloryczności i wartościach odżywczych danego dnia oraz posiłku
- dodatkowe rozdziały: triki i patenty na szybkie i zdrowe gotowanie oraz pieczenie
- kalendarz sezonowych warzyw i owoców
- interaktywny spis treści
Więcej o ebooku zobaczysz tutaj.
Przepisy na obiady znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.
Jeśli podoba Ci się nowa seria, koniecznie napisz to w komentarzu!
A ja życzę smacznego!
Roladka ze szpinakiem i ryżem
Składniki
- ryż brązowy (50 g)
- pierś z kurczaka (150 g)
- sól, pieprz
- szpinak garść (100 g)
- olej 1 łyżka (10 ml)
- czosnek 1 ząbek
- jajko 1 szt. (50 g)
Wykonanie
Ryż ugotuj według przepisu z opakowania. Filety rozbij tłuczkiem na cienkie plastry oraz posyp solą i pieprzem z obu stron. Szpinak podsmaż na rozgrzanej patelni z łyżką oleju i czosnkiem. Tak przygotowaną masą posmaruj mięso. Zwiń je w rulon i obtocz w jajku oraz zapiecz w piekarniku w 180C (tryb góra-dół) przez ok. 25 min. Ryż wymieszaj z jogurtem i przypraw do smaku.
Kasza z brokułami i serem pleśniowym
Składniki
- kasza pęczak (50 g)
- brokuł ¼ szt. (150 g)
- cebula ½ szt. (40 g)
- olej 1 łyżka (10 ml)
- śmietana 12%
- 3 łyżki (45 g
- ser pleśniowy (60 g)
- sól, pieprz
Wykonanie
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w wodzie do miękkości. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj ugotowany brokuł i smaż przez chwilę. Dodaj śmietanę i kawałki pleśniowego sera. Wymieszaj. Przypraw do smaku.
Potrawka z morelami i indykiem
Składniki
- ryż brązowy (50 g)
- cebula ½ szt. (40 g)
- olej 1 łyżka (10 ml)
- pierś z kurczaka (120 g)
- morele 2 szt. (120 g)
- woda odrobina sól,
- pieprz, papryka słodka
Wykonanie
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, duś razem z cebulką. Dodaj pokrojone w kostkę obrane morele. Podlej odrobiną wody (tak, by powstał sos). Przypraw do smaku. Podawaj z ryżem.
Zapisz przepisy w formie zdjęć.
Weronika.