Przepis# 285 FIT Ciasto marchewkowe z rodzynkami

Witajcie, aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe to deser, którego jeszcze na moim blogu nie było. Do przygotowania ciasta wystarczy tylko kilka składników a jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Głównym składnikiem jest oczywiście marchew oraz mąka – ja użyłam orkiszowej ale równie dobrze możesz użyć gryczanej, owsianej czy pełnoziarnistej. Do ciasta marchewkowego idealnie pasują bakalie: rodzynki, żurawina czy orzeszki. Nie może również zabraknąć odrobiny cynamonu. Proste ciasto marchewkowe to popularny FIT deser, który sprawdzi się także jako pyszna przekąska czy drugie śniadanie.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 2 średnie marchewki                                                                                        
  • 80 g oleju np. kokosowego
  • 2 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła

Wykonanie

Marchewkę zetrzyj na tarce. Jajka miksuj przez chwilę z mlekiem oraz miodem. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dodaj masę jajeczną oraz olej. Miksuj przez kilka minut. Na koniec dodaj marchew, rodzynki i wymieszaj wszystko łyżką. Tak przygotowaną masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Ostudzone ciasto możesz posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *