Przepis# 285 FIT Ciasto marchewkowe z rodzynkami

Witajcie, aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe to deser, którego jeszcze na moim blogu nie było. Do przygotowania ciasta wystarczy tylko kilka składników a jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Głównym składnikiem jest oczywiście marchew oraz mąka – ja użyłam orkiszowej ale równie dobrze możesz użyć gryczanej, owsianej czy pełnoziarnistej. Do ciasta marchewkowego idealnie pasują bakalie: rodzynki, żurawina czy orzeszki. Nie może również zabraknąć odrobiny cynamonu. Proste ciasto marchewkowe to popularny FIT deser, który sprawdzi się także jako pyszna przekąska czy drugie śniadanie.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 2 średnie marchewki                                                                                        
  • 80 g oleju np. kokosowego
  • 2 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła

Wykonanie

Marchewkę zetrzyj na tarce. Jajka miksuj przez chwilę z mlekiem oraz miodem. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dodaj masę jajeczną oraz olej. Miksuj przez kilka minut. Na koniec dodaj marchew, rodzynki i wymieszaj wszystko łyżką. Tak przygotowaną masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Ostudzone ciasto możesz posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *