Witajcie, aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe to deser, którego jeszcze na moim blogu nie było. Do przygotowania ciasta wystarczy tylko kilka składników a jego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Głównym składnikiem jest oczywiście marchew oraz mąka – ja użyłam orkiszowej ale równie dobrze możesz użyć gryczanej, owsianej czy pełnoziarnistej. Do ciasta marchewkowego idealnie pasują bakalie: rodzynki, żurawina czy orzeszki. Nie może również zabraknąć odrobiny cynamonu. Proste ciasto marchewkowe to popularny FIT deser, który sprawdzi się także jako pyszna przekąska czy drugie śniadanie.
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
- 250 g mąki orkiszowej
- 2 średnie marchewki
- 80 g oleju np. kokosowego
- 2 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
- 3 jajka
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
Wykonanie
Marchewkę zetrzyj na tarce. Jajka miksuj przez chwilę z mlekiem oraz miodem. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dodaj masę jajeczną oraz olej. Miksuj przez kilka minut. Na koniec dodaj marchew, rodzynki i wymieszaj wszystko łyżką. Tak przygotowaną masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Ostudzone ciasto możesz posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.
Smacznego!