Przepis#377 Orkiszowe rogaliki z jabłkiem

Witajcie, jesiennych przysmaków ciąg dalszy! Tym razem propozycja na pyszne rogaliki z jabłkowym nadzieniem z cynamonem na mące orkiszowej. Są bardzo proste w przygotowaniu i pozostają miękkie nawet kilka dni później. Zamiast mąki orkiszowej (tortowej) możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej. Ten przepis możesz również wykorzystać do przygotowania rogalików z innym nadzieniem np. z owoców lub maku.

Składniki ( 8 sztuk) 1 sztuka to: 172 kcal w tym: B: 5 g W: 30 g T: 4 g

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 20 g drożdży
  • 70 ml mleka
  • 5 g cukru
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 jajko
  • 15 g masła + 10 g do posmarowania rogalików
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Pokrojone jabłka przełóż do garnuszka i lekko rozgotuj. Przestudź i wymieszaj z cynamonem.

Do miseczki pokrusz drożdże i dodaj cukier. Zalej lekko podgrzanym mlekiem i odstaw na 10 minut. Masło roztop (15 g). Do większej miski wsyp mąkę, ksylitol oraz wbij jajko i wlej masło. Dodaj zaczyn a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

Rozpuść resztę masła. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę/blat i podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj, nałóż masę jabłkową i zwiń na kształt rogalika. Posmaruj roztopionym masłem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-`17 minut.

Wystudzone rogaliki możesz posypać zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

Weronika.

Polecane