Witajcie, jesiennych przysmaków ciąg dalszy! Tym razem propozycja na pyszne rogaliki z jabłkowym nadzieniem z cynamonem na mące orkiszowej. Są bardzo proste w przygotowaniu i pozostają miękkie nawet kilka dni później. Zamiast mąki orkiszowej (tortowej) możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej. Ten przepis możesz również wykorzystać do przygotowania rogalików z innym nadzieniem np. z owoców lub maku.
Składniki ( 8 sztuk) 1 sztuka to: 172 kcal w tym: B: 5 g W: 30 g T: 4 g
- 250 g mąki orkiszowej
- 20 g drożdży
- 70 ml mleka
- 5 g cukru
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 jajko
- 15 g masła + 10 g do posmarowania rogalików
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Pokrojone jabłka przełóż do garnuszka i lekko rozgotuj. Przestudź i wymieszaj z cynamonem.
Do miseczki pokrusz drożdże i dodaj cukier. Zalej lekko podgrzanym mlekiem i odstaw na 10 minut. Masło roztop (15 g). Do większej miski wsyp mąkę, ksylitol oraz wbij jajko i wlej masło. Dodaj zaczyn a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
Rozpuść resztę masła. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę/blat i podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj, nałóż masę jabłkową i zwiń na kształt rogalika. Posmaruj roztopionym masłem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-`17 minut.
Wystudzone rogaliki możesz posypać zmielonym ksylitolem.
Smacznego!
Weronika.