Przepis#293 Bezglutenowe babeczki marchewkowe

Witajcie, dzisiaj propozycja na bezglutenowe marchewkowe babeczki z lekkim kremem. Aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu i wilgotne dzięki marchewce. Babeczki są bezglutenowe i powstały na bazie trzech rodzajów mąki: owsianej, ziemniaczanej oraz ryżowej. Do osłody użyłam ksylitolu ale możesz go zamienić na inne dowolne słodzidło takie jak miód, stewia czy erytrytol. Babeczki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub deser. Do ciasta możesz również dodać bakalie lub orzeszki co wzbogaci smak babeczek. Możesz je udekorować zaproponowanym przeze mnie kremem lub po prostu posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.

Składniki

  • 2 średnie marchewki
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu

Krem

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka zmielonego ksyslitolu
  • 2 łyżeczki mąki kokosowej

Wykonanie

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Jajka ubij z ksylitolem na puszystą masę. Następnie powoli wlewaj olej i dalej ubijaj jeszcze przez kilka minut. Do mokrych składników partiami wsypuj suche składniki mieszając łyżką do połączenia składników. Na koniec dodaj marchewkę i wymieszaj. Masę przelej do foremek na muffiny i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

Przygotuj krem. Serek wymieszaj z ksylitolem oraz mąką. Odstaw na kilka minut. Tak przygotowanym kremem udekoruj babeczki.

Babeczki udekorowane kremem przechowuj w lodówce.

Smacznego !

Polecane

2 Comments

  1. Muszę spróbować 🙂 Raz w życiu jadłam ciasto marchewkowe, ale było tak pyszne, że chętnie bym powtórzyła!

Dodaj komentarz