Witajcie, czas na Wielkanocne inspiracje! Lekkie tartaletki z nadzieniem z konfitury, dekoracją z serka oraz posypką z muesli. Bazą do przygotowania ciasta jest mąka orkiszowa, prawdziwe masło, żółtka oraz ksylitol (możesz zamienić na miód lub inne słodzidło). Do posmarowania wnętrza tartaletek użyj konfitury malinowej (możesz użyć innego smaku) bez cukru lub niskosłodzonej. Do dekoracji wykorzystałam krem z serka homogenizowanego oraz muesli. Jeśli chodzi o muesli warto wybrać takie z dużą ilością owoców np. liofilizowanych. Takie tartaletki mogą być piękną ozdobą Wielkanocnego stołu.
Składniki (4 tartaletki o średnicy 10 cm)
- 140 g mąki orkiszowej
- 70 g prawdziwego masła min 83%
- 2 żółtka
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ksylitolu
Dodatkowo
- 2-3 łyżki konfitury malinowej bez cukru lub niskosłodzonej
Dekoracja
- 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżeczki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 – 2 łyżki owocowego muesli bez cukru
Wykonanie
Mąkę wsyp do miski. Dodaj kawałki miękkiego masła, żółtka, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wyrób na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyklej posmarowane lekko olejem foremki do tartaletek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut. Po upieczeniu wystudź. Następnie posmaruj wnętrze tartaletek konfiturą.
Udekoruj tartaletki kremem z serka homogenizowanego: serek wymieszaj z mąką kokosową oraz ksylitolem.
Przy pomocy szprycy udekoruj tartaleki. Wierzch posyp muesli.
Smacznego!