Witajcie, wraz z wiosną na talerzu zaczyna być bardziej kolorowo! Świeże warzywa zachęcają do tworzenia smakowitych dań. Z wiosennymi i letnimi obiadami idealnie komponuje się delikatne mięso kurczaka, które można przygotować na grillu by uniknąć smażenia na tłuszczu. Najlepiej wybrać do tego sprawdzone mięso ze sprawdzonych hodowli, które unikają stosowania niepotrzebnej chemii. W moim przepisie wykorzystałam mięso z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia.
Mięso pochodzi z małych rodzinnych hodowli a kurczaki dorastają połowę czasu dłużej w porównaniu ze standardową hodowlą! Zwierzęta mają dostęp do świeżego powietrza przez cały rok i są karmione roślinną karmą (wzbogaconą minerałami, witaminami i wyciągami z ziół) bez GMO czy dodatku antybiotyków. Mięso z takiego kurczaka zdecydowanie różni się od masowo hodowanych kurcząt co widać i czuć w smaku. A moja dzisiejsza propozycja na letni obiad z wykorzystaniem mięsa z kurczaka to grillowana pierś w marynacie, pieczone ćwiartki ziemniaków, sałatka a`la Colesław oraz sos czosnkowo-koperkowy.
Składniki (2 porcje)
- 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ketchupu
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
Pieczone ziemniaki
- 4 ziemniaki
- 1 łyżeczka przyprawy do pieczonych ziemniaków lub rozmarynu
Sałatka a`la Colesław
- 2 duże garście kapusty pekińskiej
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki soku z cytryny
Sos koperkowo-czosnkowy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie
Pierś z kurczaka podziel na pół. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, ketchup oraz paprykę wędzoną. Wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą natrzyj pierś z kurczaka i odstaw na około 20-30 minut. Następnie usmaż mięso na grillu (może być elektryczny) lub na patelni grillowej a nawet w piekarniku. Czas smażenia będzie się różnił w zależności od wybranego sposobu pieczenia.
Pieczone ziemniaki
Ziemniaki obierz (jeśli używasz młodych ziemniaków nie obieraj ich tylko dokładnie umyj), umyj i pokrój na ćwiartki. W garnku zagotuj wodę. Do gotującej się wody wrzuć ziemniaki i gotuj dokładnie przez 5 minut. Następnie odcedź i wymieszaj z przyprawą/rozmarynem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min.
Sałatka a`la Colesław
Kapustę pekińską posiekaj i wrzuć do miski. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty. Wymieszaj z jogurtem, solą, pieprzem oraz z sokiem z cytryny.
Sos koperkowo-czosnkowy
Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj posiekany koperek oraz drobno posiekany ząbek czosnku. Wymieszaj i przypraw do smaku.
Upieczone mięso pokrój na mniejsze kawałki i podawaj z ćwiartkami ziemniaków, sosem oraz sałatką.
Smacznego!
*artykuł sponsorowany