Witajcie, delikatny sernik Oreo to połącznie delikatnej serowej masy z ciasteczkowym spodem. Masa serowa to połączenie sera twarogowego oraz jogurtu greckiego z dodatkiem ciasteczek Oreo. Spód powstał na bazie chrupiących herbatników. Całości dopełnia polewa czekoladowa oraz posypka z pokruszonych ciastek Oreo – jeśli chcesz aby ciasto było mniej kaloryczne możesz ten etap pominąć. Ten sernik to idealne połączenie dla tych, którzy chcą zjeść coś FIT nie rezygnując z ulubionych ciasteczek.
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Ciasto podziel na 8 porcji: 1 porcja to: 156 kcal w tym: B: 8, 5 g W: 16 g T: 7 g
Spód
- 50 g herbatników bez cukru lub pełnoziarnistych
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
Masa
- 250 g sera twarogowego
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 0,5 l mleka)
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 białka jajka
- 3 ciasteczka Oreo
Dodatkowo
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 2 ciasteczka Oreo
Wykonanie
Spód
Herbatniki pokrusz. Dodaj żółtka, ksylitol oraz mleko i zblenduj na gładką masę. Wyłóż na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarnik nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Masa
Ser zmiksuj z jogurtem, ksylitolem oraz budyniem na gładką masę. Ciastka Oreo pokrusz i dodaj masy delikatnie mieszając. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do serowej masy. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut. Następnie wyłącz funkcję pieczenia w piekarniku ale sernik zostaw w nim jeszcze na około 30-40 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyciągnij z formy. Przygotuj polewę. Mleko podgrzej i rozpuść w nim czekoladę. Polej sernik. Wierzch posyp pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
Sernik schłodź w lodówce. Przed podaniem pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Weronika.