Przepis#310 FIT sernikobrownie – bez glutenu i białego cukru

Witajcie, sernikobrownie to połączenie bezglutenowego ciasta brownie z lekkim sernikowym wnętrzem. Do przygotowania brownie użyłam dwóch rodzajów mąki bezglutenowych: ryżowej i kukurydzianej  ale możesz użyć jednej z nich lub zamienić na mąkę glutenową np. orkiszową tortową. Niezbędna jest tutaj dobra jakościowo czekolada – najlepiej min 70% zawartości kakao bez dodatku cukru. Do masy serowej wykorzystałam biały ser (twaróg) w kostce – taki sprawdza się najlepiej (ser z wiaderka jest zbyt rzadki). Wierzch ciasta udekorowałam borówkami ale mogą to być inne sezonowe owoce takie jak truskawki czy maliny. Muszę przyznać, że połączenie sernika i brownie wyszło bardzo smaczne – ciasto jest bezglutenowe i bez dodatku białego cukru.

Lubisz takie połączenia, dwóch ciast w jednym?:)

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Brownie

  • 120 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 180 g jogurtu naturalnego

Masa serowa

  • 230 g sera twarogowego
  • ½ opakowania budyniu bezglutenowego bez cukru
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka jogurtu

Dodatkowo

  • kilka borówek

Wykonanie

Brownie

Czekoladę pokrusz i wrzuć do rondelka. Wlej olej kokosowy. Rozpuść i pozostaw do wystygnięcia. Do miski wsyp obie mąki, ksylitol oraz sodę oczyszczoną. Dodaj jogurt oraz rozdrobnione widelcem banany. Zblenduj na gładką masę. Na koniec powoli wlewaj czekoladową masę.  Całość dokładnie zblenduj. ½ masy wyłóż na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę.

Masa serowa

Ser zmiksuj z jogurtem, budyniem, ksylitolem oraz jajkami na gładką masę. Wylej na spód brownie. Wyłóż drugą część masy brownie i równomiernie rozprowadź. Na wierchu ułóż borówki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik ale pozostaw w nim jeszcze ciasto na około 30 minut. Pozostaw do wystudzenia.

Przestudzone ciasto możesz posypać zmielonym ksylitolem lub polać czekoladową polewą.

Ciasta nie musisz przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *