Witajcie,
nadchodzi wakacyjny okres! Od teraz będą królować letnie desery a wśród nich lody oraz gofry. Dlatego dzisiaj mam dla Was propozycję na gofry w zupełnie nowej odsłonie czyli białkowe gofry – bez żółtek jaja oraz białego cukru. Do ciasta użyłam maki orkiszowej oraz mleka roślinnego – jednak z powodzeniem można użyć zwykłego mleka. Gofry wyszyły delikatne i lekko chrupiące – będą smakować nawet dzieciakom:) To idealny deser na letni podwieczorek! Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami – najlepiej smakują z sezonowymi owocami.
Jeśli chcesz poznać więcej moich przepisów na gofry to zapraszam tutaj i tutaj.

Składniki
(5-6 gofrów)
- 4 białka jaja
- 50 ml oleju kokosowego rozpuszczonego
- 400 g mąki orkiszowej
- 350 ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
- ulubione dodatki
Wykonanie
Białka ubijamy na sztywna pianę. W osobnej misce mieszamy mąkę, olej oraz mleko i słodzidło. Taką mieszaninę dodajemy do ubitych białek. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Przepis na białkowe gofry jest bardzo prosty a same gofry przygotowuje się naprawdę szybko i równie szybko znikają:) Można je podawać z sezonowymi owocami, syropem klonowym czy serkiem:) Ja najbardziej lubię gofry z owocami posypane startą czekoladą:)

A jakie są Wasze ulubione dodatki do gofrów?
Smacznego!

Dowód na to, że gofry nie muszą być wysokokaloryczne i przeładowane cukrem 🙂