Witajcie, lekki i puszysty sernik z żelką mango. Bazą ciasta jest sernikowa masa na bazie serka twarogowego oraz jogurtu greckiego. Spód to połączenie herbatników oraz masła orzechowego. Całości dopełnia żelka mango do której możesz użyć mango z puszki (najlepiej bez cukru) lub świeżego owocu. Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzony. To idealny deser na ciepłe wiosenne i letnie dni!
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Tort podziel na 8 części: 1 porcja to: 173 kcal w tym: B: 7 g W: 17 g T: 9 g
Spód
- 50 g herbatników bez cukru/pełnoziarnistych
- 1 łyżka masła orzechowego
Masa
- 230 g sera twarogowego
- 370 g jogurtu greckiego
- 130 ml gorącej wody
- 18 g żelatyny
- 2 łyżki ksylitolu
Żelka mango
- 180 g mango z puszki lub świeżego owocu
- 7 g żelatyny
- 40 ml gorącej wody
Wykonanie
Spód
Herbatniki pokrusz i zmiksuj z masłem orzechowym na lepką masę i wyłóż na formę wyłożoną folią spożywczą. Na czas przygotowania serowej masy włóż spód do lodówki.
Masa serowa
Jogurt zmiksuj z serem oraz ksylitolem na gładką masę. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do przestudzenia. Następnie bardzo powoli wlewaj do serowej masy cały czas mieszając. Masę wylej na spód. Schowaj do lodówki na min 30 min – 1 h.
Żelka mango
Jeśli masz owoce z puszki przełóż je do rondelka i zagotuj aż powstanie jednolita masa. Jeśli używasz świeżego owocu pokrój go na kawałki i dalej postępuj podobnie. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i wymieszaj z jeszcze ciepłym musem z mango. Zostaw do wystudzenia a następie wyłóż na serową masę. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Sernik możesz dodatkowo udekorować np. kremem z serka homogenizowanego lub kawałkami świeżych owoców.
Smacznego!
Weronika.