Przepis#353 FIT bezglutenowy tort czekoladowo-orzechowy (Michałki)

Witajcie, delikatny biszkopt przełożony czekoladowo-orzechową masą czyli ciasto inspirowane cukierkami Michałki. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej dzięki czemu jest bezglutenowy. Masa to połączenie serka homogenizowanego oraz sera twarogowego. Całość dopełnia dodatek orzechów. U mnie były to orzechy ziemne ale możesz użyć dowolnych orzechów. Nie mogło oczywiście zabraknąć czekoladowej polewy i jeszcze więcej orzechów na wierzchu. Taki tort idealnie sprawdzi się na przykład na urodziny czy inne uroczystości.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Tort podziel na 8 części: 1 część to: 181 kcal w tym: B: 11 g W: 28 g T: 10 g

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 35 g mąki kukurydzianej
  • 5 g kakao
  • 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego lub sody oczyszczonej

Masa

  • 240 g serka twarogowego
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • około 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • 4 łyżki mleka
  • 6 kostek gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1 łyżka posiekanych orzechów

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek. Ubija białka na sztywną pianę. Pod koniec dodaj ksylitol. Dalej miksując dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem/sodą. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Masę wylej na formę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka). Następnie wyjmij biszkopt z formy. Pozostaw do wystudzenia. Przestudzony biszkopt przetnij na pół. Jedną część ułóż na dno blachy w której był pieczony biszkopt.

Masa

Serek homogenizowany oraz ser przełóż do miski. Dodaj kakao oraz ksylitol. Zmiksuj na gładką masę. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Kiedy lekko przestygnie dodawaj powoli do masy cały czas mieszając. Na koniec dodaj łyżkę posiekanych orzechów i wymieszaj. 2/3 masy wylej na krążek biszkoptu ułożony we formie i przykryj drugim krążkiem. Na wierzch wylej resztę masy. Schowaj do lodówki aż masa zgęstnieje (1-2 godziny).

Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej mleko a następnie przelej do miseczki. Wrzuć pokruszoną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Polej ciasto a następnie posyp posiekanymi orzechami.

Ciasto przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz