Przepis#318 Czekoladowe FIT ciasteczka – orkiszowe i bez białego cukru

Witajcie, szybkie czekoladowe ciastka z kawałkami czekolady – idealny na powrót do pracy czy szkoły. Ciastka powstały bazie mąki orkiszowej (najlepiej jasna tortowa), kakao, prawdziwego masła (min 83%), masła orzechowego, gorzkiej czekolady i kilku innych składników. Wszystkie produkty mieszasz w jednej misce, zagniatasz, wałkujesz wykrawasz ciastka, pieczesz i gotowe! Przygotowanie zajmuje naprawdę kilka minut.

Skusisz się na takie ciacho?

Składniki (10 sztuk)

  • 140 g mąki orkiszowej
  • 20 g kakao
  • 50 g prawdziwego masła min 83% w temperaturze pokojowej
  • 50 g masła orzechowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ksylitolu

Wykonanie

Do miski lub na stolnicę wsyp mąkę oraz kakao. Dodaj proszek do pieczenia, oba masła oraz ksylitol. Wbij również jajko. Czekoladę posiekaj w kostkę. Dodaj do pozostałych składników. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć by powstało zbite ciasto. Podziel ciasto na pół i każdą z części rozwałkuj na około 0,5 cm. Szklanką lub wykrawawczką do ciastek wykrój ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15  minut.

Przestudzone ciastka możesz dodatkowo posypać zmielonym ksylitolem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *