Witajcie, szybkie czekoladowe ciastka z kawałkami czekolady – idealny na powrót do pracy czy szkoły. Ciastka powstały bazie mąki orkiszowej (najlepiej jasna tortowa), kakao, prawdziwego masła (min 83%), masła orzechowego, gorzkiej czekolady i kilku innych składników. Wszystkie produkty mieszasz w jednej misce, zagniatasz, wałkujesz wykrawasz ciastka, pieczesz i gotowe! Przygotowanie zajmuje naprawdę kilka minut.
Skusisz się na takie ciacho?
Składniki (10 sztuk)
- 140 g mąki orkiszowej
- 20 g kakao
- 50 g prawdziwego masła min 83% w temperaturze pokojowej
- 50 g masła orzechowego
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu
Wykonanie
Do miski lub na stolnicę wsyp mąkę oraz kakao. Dodaj proszek do pieczenia, oba masła oraz ksylitol. Wbij również jajko. Czekoladę posiekaj w kostkę. Dodaj do pozostałych składników. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć by powstało zbite ciasto. Podziel ciasto na pół i każdą z części rozwałkuj na około 0,5 cm. Szklanką lub wykrawawczką do ciastek wykrój ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Przestudzone ciastka możesz dodatkowo posypać zmielonym ksylitolem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Weronika.