Trzy przepisy na FIT serniki

Sernik to dobra opcja na FIT deser. Zawiera sporo białka a dzięki innym dodatkom możemy sprawić, że będzie pełnowartościowym posiłkiem. Dlatego dzisiejsze przepisy z cyklu “Trzy przepisy na…” są właśnie poświęcone sernikom w trzech opcjach smakowych: z rodzynkami, malinami oraz kokosowy Bounty.

Przepisy na serniki znajdziesz poniżej. Na końcu postu znajdziesz je także w postaci zdjęć, które możesz zapisać na telefonie, tablecie czy komputerze.

Życzę smacznego!

Sernik z rodzynkami

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g herbatników kakaowych (bez cukru)

Masa

  • 460 g białego półtłustego sera
  • 3 jajka
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 2 łyżki rodzynek

Dodatkowo

  • 1 łyżka rodzynek na wierzch ciasta

Wykonanie

Spód

Herbatniki bardzo drobno kruszymy – ja użyłam do tego rozdrabniacza ale można je pokruszyć ręcznie. Pokruszone herbatniki wykładamy równomiernie na spód formy.

Masa

Ser przekładamy do miski i miksujemy przez około 5 minut. Dodajemy po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Wsypujemy budyń oraz wlewamy miód. Ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy na spód. Wierzch posypujemy rodzynkami lekko je dociskając do ciasta. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto do wystudzenia nie otwierając drzwiczek piekarnika. Dzięki temu sernik nie powinien opaść.

Sernik z malinami

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Spód

  • 50 g herbatników pełnoziarnistych

Masa

  • 450-460 g sera twarogowego ( u mnie bez laktozy)
  • małe opakowanie jogurtu greckiego (180-200 ml)
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3/4 szklanki malin

Wykonanie

Herbatniki kruszymy bardzo drobno – ręcznie lub w rozdrabniaczu. Wykładamy na spód formy delikatnie dociskając. Ser miksujemy z jogurtem na jednolitą, gładką masę. Dodajemy jajka po każdym dokładnie miksując. Wsypujemy budyń oraz słodzidlo. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy maliny, które mieszamy delikatnie z masą – najlepiej łyżką. Tak przygotowane ciasto wylewamy na herbatniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 – 55 min. Po tym czasie zostawiamy jeszcze w piekarniku do wystudzenia, dzięki czemu ciasto nam nie opadnie.

Sernik kokosowy Bounty

Składniki forma o średnicy 16 cm)

Masa

  • 450-460 g sera twarogowego
  • małe opakowanie jogurtu greckiego (180-200 ml)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki dowolnego słodzidła
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Polewa

  • 4 łyżki mleka zwykłego lub roślinnego
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
  • 1 łyżka prawdziwego masła
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie

Ser z jogurtem greckim miksujemy na gładką masę. Dodajemy słodzidło oraz po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Wsypujemy budyń oraz wiórki kokosowe. Ponownie blednujemy. Masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 min. Po tym czasie zostawiamy jeszcze w piekarniku do wystudzenia.

W rondelku podgrzewamy mleko oraz masło. Dodajemy słodzidło oraz kakao. Mieszamy energicznie do połączenia składników i lekkiego zagotowania masy. Polewamy wystudzony sernik. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi.

Zapisz przepisy w formie zdjęć.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *