przepisy

Przepis #274 Dyniowe ciasto z czekoladą – bez glutenu

Witajcie, dynia to warzywo, które świetnie się sprawdza nie tylko do dań na słono ale i na słodko. Może być świetnym i prawie niewyczuwalnym dodatkiem do słodkich deserów, ciast i ciasteczek. Dawniej bardzo często przygotowywałam z niej różnego rodzaju muffiny a w tym razem pokusiłam się o przygotowanie ciasta – bez glutenu i bez laktozy. Ciasto jest bardzo lekkie i aromatyczne. Idealnie sprawdzi się na zbliżające się jesienne dni!

Składniki  (forma o średnicy 16 cm)

  • pół szklanki startej dyni
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (jeśli nie zależy nam by nie było glutenu można użyć orkiszowej lub zwykłej pszennej pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 40 g dobrej gorzkiej czekolady min 70% (jeśli chcemy by ciasto było bez laktozy wybierz czekoladę bez mleka w składzie)

Wykonanie

Do jednej miski wsyp mąkę, sodę oraz cynamon. W drugiej wymieszaj jajka, miód oraz dynię i olej kokosowy. Połącz obie masy. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Ciasto dyniowe możemy dowolnie udekorować – choć dobrze smakuje nawet bez dodatków.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *