Witajcie, dynia to warzywo, które świetnie się sprawdza nie tylko do dań na słono ale i na słodko. Może być świetnym i prawie niewyczuwalnym dodatkiem do słodkich deserów, ciast i ciasteczek. Dawniej bardzo często przygotowywałam z niej różnego rodzaju muffiny a w tym razem pokusiłam się o przygotowanie ciasta – bez glutenu i bez laktozy. Ciasto jest bardzo lekkie i aromatyczne. Idealnie sprawdzi się na zbliżające się jesienne dni!
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
- pół szklanki startej dyni
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (jeśli nie zależy nam by nie było glutenu można użyć orkiszowej lub zwykłej pszennej pełnoziarnistej)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła
- 40 g dobrej gorzkiej czekolady min 70% (jeśli chcemy by ciasto było bez laktozy wybierz czekoladę bez mleka w składzie)
Wykonanie
Do jednej miski wsyp mąkę, sodę oraz cynamon. W drugiej wymieszaj jajka, miód oraz dynię i olej kokosowy. Połącz obie masy. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Ciasto dyniowe możemy dowolnie udekorować – choć dobrze smakuje nawet bez dodatków.
Smacznego!
Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z dyni. Szczerze mówiąc nie jestem fanką dyni, ale myślę, że w takim połączeniu mogłaby mi zasmakować 🙂
Polecam spróbować:) dynia smakuje w takim cieście zupełnie inaczej:)