Witajcie, puszyste ciasto czekoladowe z malinami to zawsze świetna opcja na FIT deser czy drugie śniadanie, które można ze sobą zabrać. Ciasto przypomina trochę brownie i jest bardzo czekoladowe. Ciasto może być bezglutenowe jeśli użyjesz mąki owsianej bezglutenowej (owies z zasady jest bez glutenu ale często jest nim zanieczyszczony dlatego, żeby mieć pewność przeczytaj opakowanie) oraz bezglutenowego proszku do pieczenia. Dla osłody możesz wybrać miód, ksylitol, erytrytol lub cokolwiek co używasz na co dzień zamiast białego cukru. Ze względu na to, że trwa sezon na maliny dodałam je na wierzch ciasta ale równie dobrze możesz wykorzystać inne sezonowe owoce – nawet mrożone. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu więc do dzieła:)
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
- 100 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 80 g prawdziwego masła lub oleju kokosowego
- 100 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki kakao
- 3 jajka
- 2 łyżki ksylitolu lub miodu.
- kilka malin
Wykonania
Czekoladę oraz masło/olej rozpuść w kąpieli wodnej. Do miseczki wsyp mąkę owsianą, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz ksylitol (jeśli dodajesz miód rozpuść go razem z czekoladą i masłem). Wbij jajka. Wlej rozpuszczoną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż maliny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Pozostaw do wystudzenia przy otwartym piekarniku.
Gotowe i wystudzone ciasto możesz dodatkowo posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.
Smacznego!
Czy ciasto powinno być gęste? Moje jest jak na pierniczki – mogę je ugniatać w rękach… Jeśli powinno być rzadkie, co dodać by było mniej gęste? Napój roślinny?
Można dodać mleka roślinnego;)
Moje ciasto wyszło bardzo gęste, jest jak na pierniczki – mogę je ugniatać w rękach… Czy tak powinno być? Nie, co dodać by było mniej gęste? Napój roślinny?