Świadome odżywianie (z ang. mindful eating) to podejście do naszego stylu jedzenia, które skupia się na świadomości siebie, swoich potrzeb oraz produktów spożywczych, które znajdują się w naszej diecie. Nie jest to kolejna dieta cud a bardziej podejście, filozofia odżywiania. Więcej informacji o tym czym jest świadome odżywianie znajdziesz w jednym z moich ostatnich wpisów – tutaj.
W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się korzyściom jakie daje świadome podejście do odżywiania oraz naszej diety. A jest całe mnóstwo! Dla każdego mogą być one różne w zależności od potrzeb, oczekiwań oraz naszego zaangażowania.
Korzyści płynące ze świadomego odżywiania
Świadome odżywianie nie jest kolejną modą ani dietą cud, która zapewnia spektakularne wyniki odchudzające (świadome odchudzanie to temat na inny post). Jest podejściem, którego celem jest świadome zaangażowanie w nasze jedzenie, to co ląduje na naszym talerzu oraz z jakich produktów przygotowujemy nasz posiłek. Choć tak naprawdę sięga to dużo głębiej ponieważ zaczyna się już w momencie robienia przez nas zakupów a kończy na celebracji naszego posiłku. Polega na świadomym dokonywaniu wyborów a to sprawia, że świadomą dietę możemy stosować zawsze, bez ograniczeń czasowych bez uszczerbku na naszym zdrowiu.
Świadome odżywianie staje się naszym stylem odżywiania i można je zacząć w każdym momencie. Jest to realistyczne podejście, realne i możliwe do wprowadzenia nawet od zaraz. Nie musisz się do niego specjalnie przygotowywać ponieważ tak naprawdę każdego dnia uczysz się siebie, rozpoznawania swoich potrzeb oraz słuchania swojego ciała.
Jest to bardzo indywidualne podejście bazujące na znajomości siebie, swoich upodobań smakowych oraz ograniczeń jakie czasami ze względu na dolegliwości takie jak choroby, zaburzenia czy alergie musimy zastosować. Nie jest to dieta kopiuj – wklej od koleżanki czy sąsiada. Nasz jadłospis opiera się na tym czego nasz organizm potrzebuje, jakie produkty są dostępne oraz tego na co mamy ochotę. W świadomym odżywianiu nie ma podziału na jedzenie zakazane i niezakazane. Jedzenie jest jakie jest a to my nadajemy mu wartość i znaczenie. To my świadomie dokonujemy wyborów nawet jeśli jest to fast food czy coś słodkiego.
Ze świadomym wyborem wiąże się także brak poczucia winy za jedzenie np. czegoś słodkiego oraz uwolnienie od frustracji z tym związanej. W końcu to Ty dokonujesz tych wyborów! Przydatna umiejętność rozpoznawania głodu oraz ochoty na coś do zjedzenia (przy czym zjedzenie czegoś z ochoty również nie jest złe!) pozwala na bardziej świadome wybory. Dzięki temu również nie czujemy przygnębienia, wygłodzenia czy przejedzenia z powodu ilości zjedzonego pokarmu.
Niewątpliwą korzyścią płynącą ze świadomego odżywiania jest zdrowa przyjemność z jedzenia. Oznacza to, że jedzenie daje nam satysfakcję ale ono samo w sobie nam tej przyjemności nie daje. Pokarm nie warunkuje przyjemności! Jedzenie nie jest ani nagrodą ani karą. Przyjemność jest dodatkiem do zadań jakie spełnia jedzenie w naszym życiu. Liczne badanie wykazują również, że taki świadomy sposób odżywiania pozwala zredukować emocjonalne jedzenie oraz poprawić nasze relacje z jedzeniem.
Świadome odżywianie to podejście, które na początku wymaga od nas zaangażowania by poznać siebie oraz swoje przekonania dotyczące jedzenia. Z czasem staje się stylem życia, z którym nie chcemy się rozstać ponieważ uwalniamy się diet i dostrzegamy naszą wolność wyboru w temacie jedzenia. Przestajemy patrzeć na jedzenie jak coś zakazanego lub dozwolonego. Dokonujemy bardziej świadomych wyborów by to co ląduje na naszym talerzu wzmacniało i dodawało energii naszemu ciału oraz umysłowi. Dajemy sobie wolność i nawet zjedzenie czegoś słodkiego nie wywołuje w nas poczucia winy. Rozpoznajemy kiedy naprawdę jesteśmy głodni dzięki czemu nie przejadamy się oraz rzadziej sięgamy po przekąski. A przede wszystkim budujemy naszą świadomą relację z jedzeniem, które odżywia i daje przyjemność!
Weronika.