Przepis #125 Proste pasty kanapkowe: w trzech smakach

Witajcie,
też zdarza się Wam mieć problem z czym zjeść kanapkę? Przyznam się, że to moja największa zmora;/ O ile z innymi daniami nie ma problemu tak to co wyląduje na mojej kanapce stanowi czasami dla mnie wyzwanie. Dlatego eksperymentuję ostatnio z różnego rodzajami pastami i smarowidłami, którymi mogę posmarować chleb. Chciałabym się z wami podzielić przepisami na trzy proste  bardzo proste pasty: o smaku śródziemnomorskim, pieczarkowym oraz groszkowym. Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej.


Pasta o smaku śródziemnomorskim

Składniki
– 150 g sera feta
– 3-4 łyżki jogurtu greckiego
– 2 pomidorki koktajlowe
– sól, pieprz
– bazylia, oregano – świeże lub suszone

Wykonanie
Do miseczki wrzucamy ser feta oraz jogurt. Całość blendujemy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidorki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy.


Pasta pieczarkowa

Składniki
– 240 g pieczarek
– 4 jajka
– szczypiorek
– 1 łyżeczka oleju do smażenia
– sól, pieprz, czosnek


Wykonanie
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy będą gotowe zostawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo i także pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy pieczarki i jajka (możemy je przekroić na ćwiartki) zostaną wystudzone 
przekładamy je do miski i blendujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek – może również zblendować lub po prostu wymieszać.

Pasta z zielonego groszku

 Składniki
– pół puszki zielonego groszku
– 3- 4 jajka
– sól, pieprz, słodka wędzona papryka


Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do wystudzenia. Do miski wrzucamy groszek oraz jajka podzielone na ćwiartki. Całość dokładnie blendujemy. Przyprawiamy do smaku.


Wszystkie pasty są bardzo proste i szybkie do zrobienia. A dodatkowo do ich przygotowania potrzeba tylko kilka składników! Takie smarowidło oprócz tego, że świetnie smakuje to jeszcze wygląda bardzo wiosennie. Spróbujcie koniecznie!

Smacznego!
W. 

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *