FIT ciasto Rafaello – bez dodatku cukru

Hej! FIT ciasto Rafaello z dodatkiem wiórków kokosowych i płatków migdałowym oblane białą czekoladą – bez dodatku białego cukru! Ciasto przygotujesz praktycznie w jednym naczyniu. Potrzebujesz tylko 7 składników + polewa! Samo zrobienie ciasta jest bardzo szybkie i nie zajmie więcej niż 15 minut + czas pieczenia. Do przygotowania takiego ciasta zainspirowały mnie pralinki Rafaello. FIT ciasto Rafaello jest bez dodatku żadnego kremu więc sprawdzi się dla osób, które wolą “babkowe” konsystencje ciast. Jeśli jesteś kokosowym fanem to koniecznie musisz spróbować tego ciasta.

Składniki (forma o średnicy 22 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to: 188 kcal w tym B: 7 g W: 26 g T: 8 g

  • 6 jajek
  • 50 g zmielonych płatków migdałowych + 2 łyżki płatków migdałowych (niezmielonych) do dekoracji
  • 150 g ksylitolu
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 20 g wiórków kokoswych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml wody

Polewa

  • 6 kostek białej czekolady bez cukru
  • 1 łyżka śmietanki 30%

Wykonanie

Do miski wbij jajka. Dodaj ksylitol i ubijaj aż powstanie lekko puszysta masa. Wsyp zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wlej wodę. Wszystkie składniki zmiksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudź.

Przygotuj polewę: śmietankę lekko podgrzej (ale nie zagotuj). Do ciepłej śmietanki dodaj pokruszoną białą czekoladę i mieszaj aż składniki się połączą. Polej ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.

Ciasto przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.

Smacznego!

Weronika.

Polecane