Witajcie, sernik waniliowy z żelką brzoskwiniową tego połączenia musisz koniecznie spróbować! Sernik składa się z 3 warstw: bezglutenowego spodu, serowo budyniowej masy oraz żelki brzoskwiniowej. Brzoskwinie sprawiają, że ciasto nabiera wyrazistego smaku. Ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera dodatku białego cukru.
Sernik waniliowy z żelką brzoskwiniową nie tylko pysznie smakuje ale również pięknie się prezentuje! W sezonie warto wykorzystać świeże owoce poza nim możesz użyć innych owoców lub wykorzystać owoce z puszki (tutaj jednak zwróć uwagę by nie zawierały one dodatku cukru). Mam nadzieję, że skusisz się na porcję!
Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to:137 kcal w tym B:8 g W:13 g T:6g
Spód
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g mąki ryżowej
- 60 g oleju kokosowego
- 60 g miodu lub innego płynnego słodzika
Masa serowa
- 500 ml mleka lub napoju roślinnego
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
- 400 g sera twarogowego
- 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu
- 120 ml gorącej wody
- 6 łyżeczek żelatyny
Żelka brzoskwiniowa
- 360 g brzoskwiń pokrojonych w kostkę
- 80 g gorącej wody
- 14 g żelatyny
Wykonanie
Spód
Obie mąki wymieszaj z olejem kokosowym oraz miodem. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° przez około 10 minut.
Masa serowa
Przygotuj budyń: 300 ml mleka zagotuj, w 200 ml mleka rozpuść proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i mieszaj aż zrobi się gęsta. Wystudź. Ser twarogowy zblenduj z wystudzonym budyniem oraz ksylitolem. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i lekko przestudź. Następnie bardzo powoli dodawać żelatynę do masy serowo budyniowej. Gotową masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1-2 godziny.
Żelka brzoskiwniowa
Brzoskwinie pokrój w kostkę, zblenduj, przełóż do rondelka i zagotuj. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i wymieszaj z jeszcze ciepłym musem brzoskwiniowym. Zostaw do wystudzenia a następie wyłóż na serową masę. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Sernik waniliowy z żelką brzoskwiniową możesz udekorować kremem z serka homogenizowanego oraz posypać startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Weronika.