FIT sernik waniliowy z żelką brzoskwiniową

Witajcie, sernik waniliowy z żelką brzoskwiniową tego połączenia musisz koniecznie spróbować! Sernik składa się z 3 warstw: bezglutenowego spodu, serowo budyniowej masy oraz żelki brzoskwiniowej. Brzoskwinie sprawiają, że ciasto nabiera wyrazistego smaku. Ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera dodatku białego cukru.

Sernik waniliowy z żelką brzoskwiniową nie tylko pysznie smakuje ale również pięknie się prezentuje! W sezonie warto wykorzystać świeże owoce poza nim możesz użyć innych owoców lub wykorzystać owoce z puszki (tutaj jednak zwróć uwagę by nie zawierały one dodatku cukru). Mam nadzieję, że skusisz się na porcję!

Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 porcji: 1 porcja to:137 kcal w tym B:8 g W:13 g T:6g

Spód

  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 60 g oleju kokosowego
  • 60 g miodu lub innego płynnego słodzika

Masa serowa

  • 500 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 60 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • 400 g sera twarogowego
  • 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • 120 ml gorącej wody
  • 6 łyżeczek żelatyny

Żelka brzoskwiniowa

  • 360 g brzoskwiń pokrojonych w kostkę
  • 80 g gorącej wody
  • 14 g żelatyny

Wykonanie

Spód

Obie mąki wymieszaj z olejem kokosowym oraz miodem. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° przez około 10 minut.

Masa serowa

Przygotuj budyń: 300 ml mleka zagotuj, w 200 ml mleka rozpuść proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i mieszaj aż zrobi się gęsta. Wystudź. Ser twarogowy zblenduj z wystudzonym budyniem oraz ksylitolem. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i lekko przestudź. Następnie bardzo powoli dodawać żelatynę do masy serowo budyniowej. Gotową masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1-2 godziny.

Żelka brzoskiwniowa

Brzoskwinie pokrój w kostkę, zblenduj, przełóż do rondelka i zagotuj. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i wymieszaj z jeszcze ciepłym musem brzoskwiniowym. Zostaw do wystudzenia a następie wyłóż na serową masę. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Sernik waniliowy z żelką brzoskwiniową możesz udekorować kremem z serka homogenizowanego oraz posypać startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

Weronika.

Polecane