Witajcie, pamiętacie z dzieciństwa blok czekoladowy ? W tym przepisie postanowiłam przypomnieć ten smak ale nieco go zmieniając na zdrowszą wersję. Blok czekoladowy z tego przepisu jest wegański, bez dodatku białego cukru i bez laktozy. Możesz go również zrobić w wersji bezglutenowej wystarczy że, dodasz bezglutenowe herbatniki. Przygotowanie tej wersji bloku czekoladowego jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Skusisz się na kawałek?
Składniki (forma o wymiarach 22 x 12 cm) Deser podziel na 12 kawałków: 1 porcja to: 154 kcal w tym: B: 4 g W: 7 g T: 13 g
- 200 ml mleczka kokosowego z puszki
- 100 gram gorzkiej czekolady bez cukru
- 150 g masła orzechowego
- 1,5 łyżki kakao
- 3 herbatniki pełnoziarniste lub bez cukru
- 1,5 łyżki ksylitolu/erytrolu
Wykonanie
Do rondelka dodaj mleczko kokosowe oraz czekoladę – rozpuść. Następnie Dodaj masło orzechowe kakao oraz ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone herbatniki.
Masę przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 3 godziny a najlepiej przez całą noc.
Dobrze wystudzony blok czekoladowy jest bardzo kremowy oraz mocno czekoladowy.
Smacznego!
Weronika.