przepisy

Przepis #55 Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej – bez pieczenia

Witajcie,
niedzielny poranek do dobry moment na przygotowanie słodkiego deseru do popołudniowej herbatki, dlatego jeśli nie macie pomysłu to zapraszam do skorzystania mojego poniższego przepisu:) Dzisiaj jest to czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej. Szybkie bo bez pieczenia. Ponadto ciasto jest bezglutenowe (jeśli wykorzystamy kaszę jaglaną z prosa), bez białego cukru  oraz laktozy – jeśli wykorzystamy mleko roślinne. Mimo, że nie zawiera czekolady ( nie licząc tej potrzebnej do polewy) jest bardzo czekoladowe;) Spróbujcie koniecznie!


Składniki
Spód
– 120 g namoczonych daktyli
– 2 łyżeczki kakao
– 90 g płatków owsianych

Masa
– 200 g płatków jaglanych lub kaszy jaglanej
– 2-3 łyżki kakao
– 2-3 łyżki słodzika lub cukru
– 2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego/zwykłego

Dodatkowo
– 50 g gorzkiej czekolady
– 1,5 łyżki oleju kokosowego
– gotowy krem czekoladowy do dekoracji

Wykonanie
Spód
Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao i chwilę blendujemy. Następnie wsypujemy płatki owsiane. Ponownie blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na tortownicę i chowamy do lodówki.

Masa
Do rondelka wlewamy mleko/wodę oraz płatki jaglane (kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu). Gotujemy i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy kakao oraz cukier/ słodzik. Dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Pozostawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna blendujemy ją przez chwilę a następnie wykładamy na daktylowy spód. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Polewa
W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Chwilę studzimy i polewamy ciasto.


Aby ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe ozdobiłam je różyczkami z gotowego kremu czekoladowego ( użyłam kremu z gorzkiej czekolady Enerbio dostępnego w Rossmannie).


Smacznego!
W.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *