Witajcie,
Ostatni przepis na “deser z kubeczka” cieszył się dużą popularnością, dlatego przygotowałam kolejną jego odsłonę. Był deser o smaku Bounty a teraz pora na Snikersa – połączenie orzechów oraz czekolady. Jedna porcja to: 379,1 kcal w tym W:46,1; B: 19,3 g: T:12,4 g.
Składniki
– 20 g namoczonych daktyli
– 1 łyżeczka kakao
– 1 opakowanie jogurtu greckiego 150 g
– 1 łyżka masła orzechowego 100%
– 1 łyżeczka cukru lub słodzika
– 2 kostki gorzkiej czekolady
Opcjonalnie do dekoracji
– kilka orzechów nerkowca
Wykonanie
Daktyle odsączamy. Dodajemy do nich kakao i dokładnie blendujemy. Przekładamy masę do kubeczka.
Jogurt grecki blendujemy z masłem orzechowym oraz cukrem. Tak powstałą masę przelewamy na masę daktylową.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku i dekorujemy nią nasz deser.
Na koniec całość możemy posypać pokrojonymi na drobne kawałki orzechami nerkowca.
Deser polecam przechowywać w lodówce – wtedy po wyciągnięciu będzie smakował jak lody. Jest szybki w wykonaniu i ma bardzo orzechowy smak!
Smacznego!
W.