Witajcie,
przed nami weekend majowy. To czas spotkań towarzyskich oraz oczywiście rozpoczęcie sezonu grillowego. Na stołach królują pieczone przysmaki: kiełbasy, mięsa czy warzywa. Jeśli jednak będziecie mieć dość ciężkich potraw zapraszam Was na coś słodkiego. Idealne jako szybka przekąska czy do schrupania do po południowej kawy lub herbaty – zwłaszcza na świeżym powietrzu. Przed Wami chrupiące kruche fit ciasteczka w 3 wersjach do wyboru.
Składniki ( na jedną porcję około 35 ciasteczek)
– 200 gram mąki owsianej
– 50 gram mąki kokosowej
– 20 gram cukru kokosowego
– 40 gram oleju kokosowego
– 2 jajka
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżka jogurtu greckiego
Dodatki
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka cynamonu
Wykonanie
Na stolnicę wsypujemy mąkę owsianą oraz kokosową.
Następnie dodajemy jajka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy a na koniec dodajemy jogurt.
W zależności od wersji dodajemy cynamon lub kakao. Całość dokładanie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na około 40 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Dzielimy na mniejsze części, rozwałkujemy.
Wycinamy ciasteczka ( trzeba to robić bardzo delikatnie gdyż ciasto jest bardzo kruche).
Tak przygotowane ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.
Ciasteczka przechowuję w pudełku na ciastka dlatego są bardzo kruche i aromatyczne.
Idealne dla osób dbających o zdrowie, gdyż nie zawierają zbyt wiele cukru. Dodatkowo można je podawać z daktylową nutellą czy domową konfiturą.
A Ty którą wersję wybierasz?
Smacznego!
W.