Szarlotka – inaczej

Witajcie,
a dzisiaj kolej na deser! Postanowiłam przygotować szarlotkę – trochę inaczej:) To znaczy bez mąki, bez jajek no i oczywiście bez pieczenia. Robi się ją bardzo szybko, dlatego nie trzeba długo czekać aby ją zjeść:) Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.



Składniki
Spód
– 80 gram płatków jaglanych
– 60 gram płatków orkiszowych
– 40 gram cukru kokosowego
– około 1,5 szklanki wody

Wykonanie
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy płatki i całość zagotowujemy. Międzyczasie dosypujemy cukier i całość mieszamy gotując aż powstanie gęsta masa. Zostawiamy do wystygnięcia. 



Ostudzoną masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy oraz wkładamy do lodówki.



Masa
– około 1 kg jabłek
– 2 łyżeczki cynamonu
– 20 gram rodzynek
– 2 łyżki miodu


Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka i prużymy aż staną się bardzo miękkie. Następnie ugniatamy lub blendujemy jabłka na prawie jednolitą masę. Kolejno dodajemy cynamon, rodzynki oraz miód. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia. 



Wystudzoną masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód.

Polewa
– 40 gram  suchych daktyli (wcześniej namoczonych)
– 20 gram gorzkiej czekolady
– odrobina mleka roślinnego lub bez laktozy

W garnuszku roztapiamy czekoladę wraz z mlekiem. Następnie dorzucamy daktyle i całość blendujemy na gładką masę. Polewamy nią ciasto. 


Na wierzch położyłam preparowaną grykę z miodem i migdałami. 


Wartości odżywcze ( porcja 70 gram)
 94 kcal

W: 21,69 g
B:  1,49 g
T:  0,9 g

Smacznego

W. 

Polecane

Dodaj komentarz