FIT Kopiec Kreta z truskawkami – bez glutenu

Hej! FIT Kopiec Kreta z truskawkami bez glutenu to pyszna opcja na lekki deser! Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, masy na bazie mleczka kokosowego oraz świeżych owoców takich jak banan i truskawki. FIT Kopiec Kreta z truskawkami to pyszna propozycja nie tylko dla osób na diecie i jestem pewna, że zasmakuje nie jednemu łasuchowi.

Składniki (forma o średnicy 22 cm) Ciasto podziel na 10 porcji: 1 porcja to: 130 kcal w tym B: 5 g W: 14 g T: 7 g

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 45 g mąki kukurydzianej
  • 10 g kakao
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia bez glutenu

Masa

  • 300 g stałej części mleczka kokosowego z puszki
  • 1,5 łyżki ksylitolu

Dodatkowo

  • 1 średni banan
  • kilka truskawek

Wykonanie

Biszkopt: białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec dodaj ksylitol. Następnie dodawaj żółtka po kolei po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie połącz wszystkie składniki. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Gotowe ciasto wyciągnij z formy i wystudź. Zetnij wierzch biszkoptu i delikatnie wyskub środek nie uszkadzając boków oraz dna ciasta.

Masa: stałą część mleczka kokosowego ubij z ksylitolem.

Złożenie ciasta: na dno ciasta ułóż plasterki banana oraz truskawek. Wyłóż masę. Wierzch posyp poskubaną częścią resztek ciasta. (jeśli zostanie Ci biszkoptu możesz go wykorzystać do przygotowania na przykład cake pops czy jednoporcjowych deserków – przepisy już wkrótce).

Smacznego!

Weronika.

Polecane