Przepis #131 Marchewkowe kotleciki z kaszy (wegańskie)

Witajcie,
pewnie nie raz zdarzyło się, że zostało Wam trochę kaszy z obiadu z poprzedniego dnia. W bardzo łatwy sposób można ją wykorzystać na kolejny obiad – na przykład w postaci pysznych kolorowych kotlecików. Wystarczy dodać do niej odrobinę marchewki i ulubionych przypraw by powstały wegańskie kotleciki – masa jest dość kleista więc nie trzeba dodawać jajek. To także dobry sposób na przemycenie kaszy do naszego jadłospisu. Musicie koniecznie spróbować!

Składniki 
(ilość gotowych kotlecików zależy od wielkości jaką zrobimy)
– woreczek kaszy jęczmiennej
– 2-3 niewielkie marchewki
– pół czerwonej cebuli
– sól, pieprz
– mąka kukurydziana do obtoczenia
– olej do smażenia

Wykonanie 
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. W tym czasie obieramy marchew i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kaszę przekładamy do miseczki. Dorzucamy marchewkę, cebulę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy lepimy kotleciki, które obtaczamy w mące kukurydzianej. Smażymy na rozgrzanym oleju. 



Kotleciki w smaku przypominają delikatną rybę. Można je podać z różnymi dodatkami takimi jak marchewka z groszkiem czy kapusta kiszona. Idealnie sprawdzą się na lekki wiosenny obiad. 



Smacznego !
W. 

Polecane

Dodaj komentarz