Witajcie,
sezon truskawkowy trwa w najlepsze, dlatego uważam, że trzeba korzystać z tych małych pysznych dobrodziejstw. Dzisiaj przedstawiam Wam biszkopt na mące kokosowej z bitą śmietaną na bazie mleczka kokosowego oraz truskawkami. Lekki i pyszny. Bez laktozy, białego cukru oraz glutenu:)
Składniki
– 4 jajka
– 40 g mąki kokosowej
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 łyżki słodzika – ja użyłam cukru kokosowego
– puszka mleczka kokosowego (należy pamiętać o odwróceniu puszki na noc i przechowywaniu jej w lodówce)
– 1,5 łyżki dowolnego słodzika
– truskawki
– 40 g gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Całość dokładnie blendujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko łączymy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Schłodzoną, gęstą część mleczka kokosowego ubijamy wraz z słodzikiem na bitą śmietanę. Następnie rozsmarowujemy ją na wystudzonym biszkopcie. Truskawki przekrawamy na połówki i układamy na śmietanie. Na koniec przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Bita śmietana i truskawki oraz czekolada to idealne połączenie. Bitą śmietanę z mleczka kokosowego można śmiało zastąpić jogurtem greckim wymieszanym ze słodzikiem – bez ubijania. Nawet będąc na diecie można zjeść kawałek bez obaw:)
Smacznego!
W.